VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na výrobce smažených brambůrků spadla klec

OSTRAVA - Hromady brambor před polorozpadlou budovou, kaluže použitého přepáleného oleje mísícího se se slupkami z brambor, škrobem a dalšími ingrediencemi, smaltované vany plné vody a brambor, špína a zápach. Tak nějak to vypadalo ještě před týdnem ve výrobně smažených brambůrků na Žižkově ulici v Ostravě-Hrušově.

23.10.2007
SDÍLEJ:

V této polorozpadlé barabizně se až donedávna vyráběly smažené brambůrkyFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Muž středního věku zde provozoval tuto nelegální činnost několik měsíců. Právě před týdnem však spadla na podnikatele klec. Kolem půlnoci z 16. na 17. října sem vtrhli policisté a zaměstnanci živnostenského úřadu, kteří jeho počínání několik týdnů monitorovali.

„Zjistili jsme, že provozovna nebyla označena a neměla živnostenské oprávnění. Smažené brambůrky se zde vyráběly ve velkém načerno. Byla zde zaměstnána také jedna osoba, která je evidována na úřadu práce,“ popsal velitel spádové oblasti Městské policie ve Slezské Ostravě Aleš Neuwirth s tím, že na tuto nelegální výrobnu narazili městští strážníci při jedné ze svých pochůzek.

Podivného podnikání si všimli i mnozí občané, kteří bydlí v okolí. „Chodila jsem kolem na autobus a zarazilo mě, že se z té barabizny line zápach přepáleného tuku. Všude kolem se válely odpadky, navíc se v té barabizně scházeli různí podivní chlápci. Měla jsem z nich strach, takže jsem pak chodila na zastávku různými oklikami,“ popsala obyvatelka Hrušova, jež si nepřála z pochopitelných důvodů zveřejnit své jméno.

Případem se nyní zabývá Živnostenský úřad v Ostravě, věc šetří také státní policie a hygienici. Podnikateli hrozí až milionová pokuta a další sankce. Pokud jde o nebezpečné bakterie, například o velmi obávanou listerii, ta by se podle hygieniků v brambůrkách objevit neměla. Brambůrky se totiž smaží při vysokých teplotách, takže bakterie nepřežijí.

„Větší nebezpečí pro konzumenty hrozí z přepáleného tuku, v němž se mohou vytvářet různé karcinogenní látky. Nejčastěji to bývají takzvaná polyaromata, která mohou poškodit játra a ledviny,“ řekla vedoucí odboru hygieny Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě Pavla Svrčinová a prozradila, že v poslední době se také zjistilo, že v těchto výrobcích je poměrně vysoký výskyt takzvaného akrylamidu. „Ten je také karcinogenní a v současné době probíhá celoevropský monitoring těchto látek ve výrobcích, jako jsou hranolky, chipsy, langoše, bramboráky a podobně,“ dodala Svrčinová.

23.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklostezka. Ilustrační foto.

Cyklostezka má spojit Kravaře s Benešovem

Veřejné prostranství v okolí Červeného kostela v Hlučíně. Ilustrační foto.

Červený kostel se dočká změn

Souhrn fotbalového víkendu

/VÝSLEDKY, FOTOGALERIE/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

Festival Hrady přilákal do Hradce tisíce návštěvníků

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Na dvou pódiích se vystřídala dvacítka kapel a interpretů

V pondělí začíná rekonstrukce jedné z hlavních opavských dopravních tepen

Od Domu kultury Petra Bezruče v Opavě až po obchodní centrum na konci Kateřinek se bude pokládat nový asfalt.

AKTUALIZOVÁNO

II. LIGA: Opava – Sokolov 0:0

/VIDEA, FOTOGALERIE/ Po střeleckých hodech přišel půst. Opavští fotbalisté v sobotu na domácím trávníku uhráli se Sokolovem pouze bezbrankovou remízu. Slezané přitom v prvním poločase měli několik šancí, ani jednu ale neproměnili.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení