Přestože vypadala nejdřív dramaticky, obešla se bez vážnějších zranění. Řeč je o havárii, která se předevčírem stala mezi Vítkovem a Podhradím.

Operační středisko Záchranné služby v Opavě přijalo ve 14.51 hodin hlášení o dopravní nehodě. Potvrdil to mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl. „Nehoda byla hlášena dramaticky. Osobní auto mělo havarovat a sjet do lesa. Na místě byli hlášeni čtyři zranění,“ řekl Humpl s tím, že byly vyslány dvě posádky záchranné služby z Vítkova, z Ostravy vzlétl vrtulník.

Pozemní posádka dorazila na místo tři minuty po nahlášení. „Našli tam zraněnou sedmdesátiletou ženu. Byla při vědomí, utrpěla pouze poranění ruky a byla převezena na chirurgickou ambulanci do Opavy. Vrtulník byl odvolán,“ informoval Humpl. Jak dále zmínil, i s takovýmito situacemi se na Opavsku čas od času setkávají, nic se ale nesmí podcenit.

„Letová hodina vrtulníku vyjde na padesát tisíc korun, výjezd sanitky stojí řádově několik tisíc korun,“ vysvětluje Humpl. „Pondělní situace byla dána tím, že jsme neměli kontakt na volajícího, ten nejprve volal policii a ta pak nás. Policisté ale na místě ještě nebyli.“ Podle volajícího však zde měli být čtyři zranění, a navíc nehodu v terénu plném serpentin není radno podceňovat.

A čemu tyto situace přičítá? „Může to být tím, že člověk na místě špatně odhadne stav věci, aniž by se přesvědčil. Čas od času může dojít ke vzletu a následně odvolání vrtulníku,“ uvedl mluvčí a podotkl: „V zásadě, když nehoda vypadá, že je vážná a zraněno je větší množství osob, vrtulník vzlétne, a to i s rizikem toho, že ho stáhneme zpátky.“

A co se týká postihů za zbytečný vzlet vrtulníku? Pokud ze strany oznamovatele není zřejmý špatný úmysl nebo zneužití, pak záchranka peníze nemá důvod vymáhat. „Operátorka záchranné služby se sice orientuje podle toho, co volající nahlásí, ale rozhodnutí o vyslání prostředků na místo je v její kompetenci a zodpovídá za něj,“ vysvětlil mluvčí a zdůraznil: „Lidský život je příliš cenný na to, abychom podobné situace podceňovali. Se zkreslením informací v naší práci prostě musíme počítat.“