Hradec Králové po zpackaném podzimu nastoupil cestu za znovuzrozením. Zápas s Opavou rozehrál dobře. Ve 20. minutě upadl v šestnáctce Dvořák a kopala se penalta.

„Nemyslím, že byla tak jednoznačná. Byla z kategorie přísných,“ zlobil se opavský trenér Radek Látal.

K její exekuci se postavil sám faulovaný. Zakončení mu nevyšlo, přesněji Ota Novák nohamamíč vyrazil. Odražený balon chtěl vzápětí poslat do sítě Rezek, jeho střelu zastavila tyč. Opava v Hradci hrála, co potřebovala.

Vpředu pobíhal osamocený Halaška, a domácí jen těžko hledali recept na její zhuštěný záložní blok, z něhož s přibývajícím časem hráči v modrožlutých dresech stále častěji vyráželi do brejkových situací. Po jedné z nich se Lindr pořádně zapotil, když ve 34. minutě likvidoval Barteskovu hlavičku z bezprostřední blízkosti.

Ve druhém poločase začala přebírat iniciativu Opava.

„Ve druhém poločase jsme měli více ze hry my. Domácí se nám dařilo držet od naší branky, krom jedné chyby,“ pokračoval Látal. To se po akci střídajících Bukače a Slámy dostal do zakončení opět Dvořák. I v tomto případě byl ale úspěšnější opavský brankář, v neděli velká hvězda Slezanů.

Slezský FC si ve druhém dějství vypracoval jednu super gólovku. Halaškova rána se ala k jejich smůle odrazila od břevna na brankovou čáru. „Bod bereme, bylo to remízové utkání s řadou nepřesností na obou stranách. Pro nás byl klíčový moment, kdy Ota Novák chytil penaltu,“ uzavřel Látal.

„Z našeho výkonu jsem zklamaný. Hlavně pak ze hry záložní řady a útočníků. Dvořák mohl zápas rozhodnout, jenže neproměnil penaltu ani gólovou příležitost ve druhém poločase. Na hřišti ke všemu nebyl jediný hráč, který by byl schopný něco vymyslet. K pořádnému tlaku jsme se nedostali a výsledkem je bezbranková remíza. Absolutorium zaslouží jen Wozniak s Němečkem,“ vyjádřil se k zápasu domácí kouč Oldřich Machala.

#nahled|https://g.denik.cz/74/df/optab_druha_fotbalova_liga_17kolo_adm350.jpg|https://g.denik.cz/74/df/optab_druha_fotbalova_liga_17kolo.jpg|Tabulka druhé fotbalové ligy po 17. kole.#
FC Hradec Králové - Slezský FC Opava 0:0
Rozhodčí: Zelinka. ŽK: Němeček, Kasálek, Nemček, Bukač – Partyš, Mezlík. Diváků: 1489

FC Hradec Králové: Lindr – Poděbradský, Wozniak, Němeček, Kalousek – Rezek (68. Sláma), Fischer, Nemček, Kasálek – Kaufman (61. Bukač), Dvořák
SFC Opava: Novák – Kolínek, Cigánek, Mezlík, Jelínek –Půda - Partyš, Barteska, Zapletal (71. Kiša) - Pulkert (90. Krčmařík) – Halaška (76. Neubert)

Remíza je pro obě mužstva spravedlivá

Fotbalisté Slezského FC Opava mají za sebou poměrně úspěšný vstup do jarní části druhé nejvyšší soutěže. V bojovném utkání dokázali vyválčit cenný bod na trávníku ambiciózního Hradce Králové, jehož kádr doznal v zimní pauze mnoha změn. Obě mužstva vstoupila do zápasu poměrně opatrně a na polovinu svého protivníka se nikterak nehnala. Hosté nechtěli udělat chybu v defenzivě, a proto poctivě zakrývali okénka v obraně.

Domácí se po pár minutách odhodlali k větší aktivitě, ale první střelou na branku se prezentoval opavský Partyš, který ale nezacílil přesně. Poté se hrálo dlouhé minuty opět především mezi oběma šestnáctkami bez vážnějších šancí na obou stranách.

„První poločas jsme nechtěli udělat chybu, a proto jsme hráli především ze zajištěné obrany. Vůbec oba týmy se prezentovaly opatrným, spíše účelovým fotbalem. Věděli jsme, že domácí do nás budou od prvních minut šlapat, ale my jsme jejich tlaku odolali a drželi jsme příznivý výsledek,“ řekl k úvodním minutám zápasu obránce Opavy Jan Jelínek.

Vzrušení přinesla až dvacátá minuta. Nepřehlednou situaci na hranici pokutového území, kde se míč odrážel od jednoho hráče k druhému, uťal až hvizd hlavního rozhodčího, který k údivu hostujících hráčů a početné skupiny mohutně svůj tým povzbuzujících příznivců, ukázal na značku pokutového kopu.

„Byla to v podstatě první šance Hradce. Náš gólman Novák ale pokutový kop chytil a při následné dorážce míč dobře doběhl vracející se Pulkert. Myslím, že celé situaci ale předcházel ofsajd jednoho z domácích hráčů. Viděl jsem tam také faul na Mezlíka, který ale sudí nechal bez povšimnutí a naopak odpískal naše přistrčení jednoho z domácích. Ota nás ale, stejně jako později v zápase ještě několikrát, podržel,“ popisoval inkriminovaný moment a následnou penaltu Jelínek.

Hosty úspěšný zákrok strážce opavské svatyně povzbudil a častěji vyráželi před branku domácích Votroků. „Pořád to byl spíše ale boj o každý míč, než pohledný fotbal,“ pousmál se opavský bek. Podruhé se zatajil fanouškům v hostujícím sektoru dech v sedmdesáté minutě. Po rychlém protiútoku domácích a centru z levé strany hřiště, si míč v pokutovém území našel nabíhající Dvořák, jehož prudkou hlavičku nadvakrát zlikvidoval akrobatickým skokem Novák.

„Nechali jsme jednoho z domácích hráčů projít po levé straně a odcentrovat. Ten našel v pokutovém území přesným pasem Dvořáka, jehož hlavičku ale Ota perfektně zlikvidoval,“ chválil svého spoluhráče Jelínek. O chvíli později bylo na druhé straně horko také domácí obraně. Po rozehrání standardní situace zazvonilo břevno hradecké branky. Dvoustovka hostujících příznivců již měla ruce nad hlavou, ale míč brankovou čáru nepřešel.

„To ale nebyla naše první šance. O chvíli dříve postupoval z levé strany na domácí branku Pulkert, ale hradecký gólman míč vyrazil. Je škoda, že ani následná standardní situace brankou neskončila. Míč se odrazil přesně z brankové čáry ven z brány,“ litoval Jelínek.

Ten ale uznal, že konečná remíza je pro obě mužstva spravedlivá. „Chtěl bych poděkovat za podporu fanouškům. Na stadionu byli slyšet jen oni. Za jejich podporu jsme jim moc vděčni,“ vysekl poklonu hostujícím fans Jelínek.

(sel)