První jarní zápasy vždycky skrývají jistá úskalí. Týmy si jsou vědomy toho, že od těchto utkání se může začít lámat chleba, potažmo ukážou, kam by až mohlo dané mužstvo v sezoně sahat.

Přesně toho si byl vědom i hradecký trenér Karel Štěpán: „Je to vždy velká zodpovědnost. Stejná situace byla i v sobotu. Přišlo asi 250 diváků. Bylo vidět, že se jednalo o úvod jara, a hra byla z počátku oboustranně nervózní.“

A skutečně první branka přišla až s pětatřicátou minutou. Gargoš dostal přihrávku mezi heřmanické stopery, zahrál gólmanovi na housle a balon byl v síti. O čtyři minuty později už domácí vedli o dva góly. Kuděla na levé straně našel Gargoše, který míč potáhl a nahrál do středu na Müllera. Útočník Hradce byl sice v zakončení úspěšný, ale také si přivodil zranění a musel být okamžitě nahrazen Havelkou.

„Po první brance jsme se uklidnili a naše hra vypadala urovnaněji. Výborně nám navíc zahrál střed zálohy, kde nastoupila nová posila Režnar, jenž dobře spolupracoval se Schreierem,“ pokračoval Štěpán.

Ve druhé půli o sobě dával hodně vědět především střídající Havelka. Nejprve sice v jasné pozici přestřelil bránu, ale po vysunutí od Jakuba Černého dostal míč tam, kam potřeboval, naznačil střelu, obešel heřmanického brankáře a zvýšil na 3:0. Tentýž hráč byl i u poslední zajímavé a zároveň hodně smolné situace celého zápasu. Gólman Heřmanic zachytil balon a Havelka při pokusu mu jej vypíchnout strážce svatyně hostí nešťastně zranil.

Trenér Heřmanic ihned střídal, ale hlavní rozhodčí po následném rozehrání odpískal konec. „Bylo důležité, abychom v úvodu jarní části zvítězili, neboť Jakartovice hrály ve Velkých Hošticích a my si chtěli udržet náš náskok na špici, což se podařilo.

Výhra nad Heřmanicemi je na každý pád zasloužená. Soupeř si totiž nevytvořil vůbec nic. Příští týden zajíždíme do Bolatic, a to také nebude jednoduchý zápas,“ uzavřel Karel Štěpán.

Hradec nad Moravicí - Heřmanice 3:0 (2:0)
Branky: 35. Gargoš, 39. Müller, 75. Havelka
Sestava Hradce: Dobrovolný – Besta, Reichel, Lebica, Kuděla – J. Černý, Schreier, Režnar, O. Černý (75. Eller) – Müller (39. Havelka), Gargoš (Hrbáč)

(dus)