Baník hraje v Dolním Benešově…

Jasný cíl stojí před fotbalisty ostravského Baníku, které čeká dnes pohárový duel v Dolním Benešově. Pro tým trenéra Vlastimila Petržely to bude zároveň generálka před startem druhé ligy, kterou tým prožije příští neděli ve Znojmě.

„Chceme v každém případě postoupit do druhého kola. A to i přesto, že nás je málo a máme problémy se sestavou. Ale musíme to nějak poslepovat," řekl trenér Vlastimil Petržela. Vedle dlouhodobě zraněných Granečného a De Azeveda měli upravený tréninkový režim i Lupták, Honiš, Mešaninov a Hlinka.

Trenér Dolního Benešova Dušan Christoph potvrdil, že se jeho svěřenci moc těší. „Bude to fotbalový svátek. Rýmařov loni ukázal, že ve fotbale je všechno možné, když v poháru porazil právě Baník," uvedl Christoph.

„Půjde o specifické utkání, protože oba kluby jsou spolu historicky spojeny. Náklonnost místních k Baníku začala někdy ještě za éry legendárního trenéra Evžena Hadamczika. Baníku fandí snad celý Benešov," dodal Christoph. (au, dus)

… SFC Opava v Petřkovicích

Petřkovice jsou rády, že atraktivní duel odehrají na svém stadionku. „Snad přijde hodně lidí. Třeba i trhneme rekord," usmál se kouč Roman Hulva, jehož svěřence čeká s Opavou cenná zkušenost.

„Je to možnost pro kluky, kteří mají ambice se fotbalem živit. Ověří si, zda jsou na této úrovni, a případně zjistí, kolik jim na profesionální angažmá chybí," uvedl Hulva.

SFC nechce nováčka třetí ligy podcenit. „Soupeř se bude chtít vytáhnout. Dopoledne hraje i béčko, čehož chci využít, aby všichni byli kondičně zatíženi, takže tam jedeme ve třinácti lidech," odhalil trenér Roman Skuhravý. „Chci, aby hráči zjistili, jak soupeř hraje, a zareagovali na to. Hodláme uspět a kvalitně se připravit na každého. Petřkovice nejsou výjimka," dodal Skuhravý.

„Sleduji výsledky Opavy a máme k ní respekt, ale ne strach. Určitě nezaparkujeme autobus. Možnost zahrát si takové utkání nemáme každý den. Bude to svátek. A šance postoupit? V poháru je možné vše," zakončil Hulva. (hek, dus)

MFK Havířov - Třinec

Přesně po dvou letech se třinečtí fotbalisté v poháru střetnou s Havířovem. Trenér Martin Zbončák dobře ví, že zápasy s outsidery bývají nevyzpytatelné. „I proto máme cíl jasně daný. Udělat vše pro to, abychom postoupili," zdůraznil třinecký stratég.

Havířovští se do prvního kola MOL Cupu probojovali až po penaltách, které zvládli o něco lépe než jejich soupeř z Frýdlantu. „Chtěli jsme přivítat silného protivníka, takže před námi stojí výzva. Pro naše hráče, hlavně ty mladší, je konfrontace s druhou ligou přínosná. Poodkryje jim to věci, které by se v sezoně odhalovaly zdlouhavě," uvedl trenér Havířova Miroslav Matušovič. „V létě jsme posílili o zkušenost, která nám chyběla. Uvidíme, jestli dokážeme konkurovat i papírově silnějšímu," doplnil Matušovič.

„O Havířovu máme dost informací. Věřím, že se dobře připravíme a nepřipustíme komplikace," přeje si Martin Zbončák, který se po domácím výsledkovém výbuchu s Karvinou na své svěřence zlobil. „S hráči jsem absolvoval dva důrazné pohovory. Proto věřím, že k zápasu přistoupí s jiným nasazením. Určitě ale nenastoupíme ve stejném složení," dodal kouč. (čin, sch)

Rýmařov - FC Hlučín

Mnoho fanoušků si vzpomíná na loňskou senzaci, kdy Rýmařov vyřadil ostravský Baník. Jiskra se bude snažit na to navázat proti Hlučínu. „Máme za sebou jen dva přípravné zápasy, takže pohár pro nás bude prověrkou před začátkem divize. Měli bychom nastoupit v kompletní sestavě," předpokládá asistent trenéra Rýmařova Václav Tlapal. „Samozřejmě Hlučín je kvalitní tým, který hraje vyšší soutěž než my, ale nad každým se dá vyhrát," dodal.

„Upřímně nevím, co od soupeře můžu čekat. Půjde ale o hodně, vítěze čeká atraktivní protivník. Na Rýmařov si musíme dávat dobrý pozor," ví kouč Hlučína Milan Valachovič. (hab, dus)

N. Sady - Frýdek-Místek

Fotbalisté Frýdku-Místku by znovu v národním poháru chtěli navázat na uplynulé sezony, kdy do Stovek zavítal atraktivní prvoligový soupeř. Valcíři jsou si ale moc dobře vědomi, že nejprve musí zvládnout duel na Hané s divizními Novými Sady.

„Naším cílem je samozřejmě postup do další fáze. Chceme ale uspět už v základní hrací době, jelikož podle nových pravidel následuje za remízového stavu prodloužení a pak až penalty. A ty jsou vždy loterií," pokyvuje hlavou kouč Valcířů Leoš Kalvoda.

Ten na Hané působil, takže sobotní soupeř nebude pro něj až tak velkou neznámou. „Vím o nich, že mají velmi kvalitní tým. Po postupu do divize svůj celek ještě posílili, navíc se jim vrátili i nějací hráči z Rakouska. Pokud hráči k zápasu nepřistoupí se vším všudy, tak nás domácí hodně potrápí. Neexistuje, že bychom si tam jeli pouze zahrát fotbal bez nasazení. Od hráčů čekám stoprocentní výkon," varuje své svěřence na dálku trenér. (sch)

Hranice - Nový Jičín

Divizní fotbalisté Nového Jičína sice nenarazí na celek z Moravskoslezského kraje, ale souboj s nedalekými Hranicemi slibuje pikantní duel. Novojičínští, kteří v uplynulé sezoně vypadli ve stejné fázi soutěže s druholigovým Třincem, v létě sáhli ke změně na trenérském postu. Jana Pejšu nahradil Ladislav Trávník, jenž má za sebou působení u mládežnických celků Baníku Ostrava, Vítkovic či Třince.

Hranice vystavily v předkole stopku Jakubčovicím, na jejichž hřišti zvítězily díky hattricku Ference 3:1 a zamítly tak možnost, pro diváky lákavého, novojičínského derby. „Chtěli bychom postoupit. Podle nového modelu se totiž další kolo bude losovat, takže bychom k nám mohli dostat zajímavého soupeře. Musíme se ale hlavně soustředit na úvod sezony. Bude to pro nás generálka na zápas v Rýmařově," prozradil manažer Alois Holub. Týmu bude chybět distancovaný kapitán Švec, jenž za vyloučení v posledním kole, právě na hřišti Hranic, inkasoval pětizápasový distanc. (dtb)

Brumov - Vítkovice

Vedle Baníku a Petřkovic vkročí do poháru i třetí ostravský celek z Vítkovic, které jedou na jih do Brumova. Svěřenci Romana Westa jsou jasným favoritem a neradi by připustili překvapení. „Zápas v Brumově nebereme na lehkou váhu. Jedná se o první soutěžní utkání po čtyřech týdnech přípravy a tvoření nového týmu," je si vědom Roman West.

Vítkovičtí chtějí v poháru uspět, k tomu ale mají i druhou motivaci. „Vzhledem k tomu, že máme úvodní duel druhé ligy odložený, tak účast v 2. kole poháru by nám umožnila sehrát před zápasem s Budějovicemi přípravu v zápasovém rytmu," vysvětlil West. „Uděláme maximum pro vítězství," dodal vzápětí. (hek)

Dnešní program 10.15: Havířov - Třinec. 17.00: Petřkovice - Opava, D. Benešov - Baník, Brumov - Vítkovice, Nové Sady - Frýdek-Místek, Rýmařov - Hlučín, Hranice - Nový Jičín.