Stalo se tak před pětatřiceti lety. Ještě předtím, než mužstvo vstoupilo do Interligy, působilo v tzv. hospodské lize. U jeho zrodu byl vedoucí současného týmu Pavel Pátek.

„Tehdy jsme se jmenovali Hajduk Split. Byli jsme spojeni s restaurací Split, která se nachází na Olomoucké ulici. V současném názvu máme zakomponováno H. S. Je to určitý odkaz na to, jak jsme se dříve jmenovali. Interligu hrajeme patnáct let," poznamenal právě Pavel Pátek.

Jakousi osu většiny týmů soutěže tvoří hráči, kteří mají zkušenosti s klasickými nižšími fotbalovými soutěžemi. Za některé celky dokonce nastupují bývalí ligisté. Také aktuálně druhé mužstvo Interligy má to štěstí.

„Můžeme se spoléhat na některé stabilní opory, kterými jsou například Petr Gratza nebo Jiří Kupka. Obrovskými zkušenostmi se pyšní také Honza Pejša či Petr Swiech. Pro Honzu je ovšem teď problematičtější se dostavovat na zápasy, jelikož momentálně dělá asistenta trenéra u áčka v Karviné," pokračoval.

Olymp H. S. Opava se zcela neoddiskutovatelně řadí mezi týmy, které samotné výsledky nekladou na nejvyšší úroveň. Přednější je, aby si všichni zahráli. „Samozřejmě máme několik fotbalistů, z nichž je složena základní jedenáctka. V průběhu zápasu se ale všichni protočí. Nikdo nemusí mít strach, že by se nedostal na hřiště," mínil dále Pavel Pátek.

Domovským hřištěm opavského mužstva je umělá tráva v Kylešovicích. Za starých časů byla základnou Olympu restaurace Split. Hráči si pozápasovou orosenou odměnu dopřávali právě tady. Nemohli jsme se nezeptat, jestli se tradice stále dodržuje. „Dneska už je to jiné. Když hrajeme doma v Kylešovicích, zajdeme posedět do hospody u umělky. Pokud je to po utkáních venku, dáme si sraz ve městě. Máme skutečně dobrou partu," pochvaloval si svůj tým Pavel Pátek, který v případě potřeby taky obuje kopačky a nastoupí.

Opavský Olymp momentálně bojuje o samotné čelo MODEL Interligy Opavsko. V posledním duelu na půdě Moravanu Oldřišov ovšem nečekaně prohrál a na vedoucí Kobeřice ztratil. „Chtěli bychom vyhrát. Porážkou jsme si docela zkomplikovali život. Soupeři tam spadlo prakticky všechno, k čemu se dostal," zakončil vedoucí mužstva Olympu.

Olymp H. S. Opava

Soupiska Olympu H. S. Opava
Michal Anděl, Roman Beilner, Marek Binar, Fahrudin Bučan, Roman Fajkus, Roman Ficek, Libor Fluss, Petr Gratza, Milan Hanslík, Vladimír Hellebrand, Jan Hochgesandt, David Horáček, Jan Hroch, Robert Hypš, Radek Jedlička, Petr Kapitán, Michal Kokeš, Tomáš Kokeš, Jiří Kupka, Daniel Kutty, Marek Mathias, Václav Marek, Radim Matýsek, Denis Melecký, Tomáš Otypka, Pavel Pátek, Jan Pejša, Alexandr Peter, Jiří Schneider, Michal Swiech, Petr Swiech

Fahrudin Bučan: Vždycky musím být u toho, kde se něco děje

Fahrudin BučanV České republice žije už asi patnáct let. Základy češtiny se však prý naučil během prvního půlroku pobytu u nás. Fahrudin Bučan je původem z Černé Hory, v jubilejním padesátém ročníku MODEL Interligy Opavsko se dokonce se sedmnácti brankami stal nejlepším střelcem soutěže. V současnosti obléká dres a hlavně pořád plní roli kanonýra v mužstvu Olympu H. S. Opava.

A jak se vlastně Černohorec dostane do Česka? Fahrudin Bučan neodešel dobrovolně, ale donutily ho k tomu okolnosti v jeho vlasti. „Bydlel jsem na hranicích s Bosnou, kde tehdy probíhala válka. Nebyl jsem přímo v ohrožení. U nás se nebojovalo, ale člověk měl všechno před očima. Viděl, jak se válčí a padají bomby nedaleko od jeho domova. Neměl jsem z toho dobrý pocit a rozhodl jsem se odejít," vysvětloval právě Fahrudin Bučan.

Když mu bylo dvaatřicet, přesunul se do Bruntálu za svými bratranci. A právě s týmy z nižších fotbalových soutěží na Bruntálsku je spojena velká část jeho kariéry. „Vystřídal jsem spoustu týmů. Zmíním Jakartovice nebo bruntálská mužstva Slavoje či Olympie, za níž jsem toho odehrál nejvíc," vzpomínal dnes už sedmačtyřicetiletý Černohorec, který mimochodem patřil k vyhlášeným útočníkům, a ještě dodal:

„Oproti Černé Hoře to je velký rozdíl. Před příchodem do Česka jsem zkušenosti s velkým fotbalem prakticky neměl. U nás jsme hráli pouze malou kopanou s pěti hráči v poli a brankářem."

Jméno Fahrudina Bučana se s Opavou začalo pojit před několika lety. Vlastní zde pneuservis a pneubazar. Neustále pendluje mezi slezskou metropolí a Bruntálem, kde má rodinu. Oženil se s Češkou Radmilou, s níž má tři dcery Edis, Esminu a Anisu. MODEL Interligu Opavsko hraje posledních sedm let. Za tu dobu byl věrný pouze opavskému Olympu.

„Mám rád pohyb, takže tahle soutěž je pro mě ideální v tom, že protáhnu své tělo a ještě se setkám s kamarády. I když kvůli práce nestihnu všechna utkání, snažím se toho odehrát co nejvíc. Po zápasu v Kylešovicích vždycky posedíme a popovídáme si. Samozřejmě si dáme i to pivo," popisoval. Fahrudin Bučan je v nižších soutěžích ostříleným matadorem.

Zeptali jsme se, jestli by se týmy z Interligy v těchto ligách ztratily. „Osobně si myslím, že týmy z vrchu tabulky by mohly figurovat na špici okresního přeboru anebo na spodku I. B třídy," odhadoval útočník, jenž si v dresu bruntálského Slavoje vyzkoušel i krajský přebor.

Jak už bylo uvedeno na samotném začátku, v rámci padesátého ročníku MODEL Interligy Opavsko se stal nejlepším střelcem. Stačilo mu k tomu sedmnáct branek. „Spoluhráči si ze mě dělali srandu, že pokaždé musím být u toho, kde se něco děje. V jubilejním ročníku se stanu nejlepším kanonýrem," usmíval se sympatický Fahrudin Bučan.

Sedmačtyřicetiletý Černohorec má k České republice vřelý vztah, ale srdce mu pořád nejvíc bije pro Černou Horu. Není to tak dávno, co v baráži kvalifikace o EURO 2012 jsme narazili právě na černohorského soupeře. Fahrudin Bučan měl o tom, komu bude fandit, zcela jasno. „Fandím Černé Hoře v každém zápase. V tomhle ohledu není co řešit. Když se vrátím k té baráži, dost mě to naštvalo. Myslím si, že na naší straně byla větší kvalita. Mohli jsme postoupit," poznamenal ostřílený kanonýr, jenž bude ve střehu v sobotu.

Opava totiž hostí tři zápasy Evropské ligy ve volejbale. Jedním ze soupeřů Čechů bude právě i Černá Hora: „Ani mi o tom nemluvte. Na tomhle utkání prostě nemůžu chybět." Do své vlasti se strašně rád vrací. Když mu to čas dovolí, zavítá na Balkán několikrát ročně. „Mám tam rodinu. Vždycky se tam musím podívat třikrát čtyřikrát do roka," uzavřel Černohorec Fahrudin Bučan.

Petr Dušek