„Tomáš Měch před zápasem proležel v posteli dva dny a i když nebyl úplně v pohodě, nastoupil a odehrál velmi dobré utkání,“ řekl na adresu opavského útočníka trenér. Tomu ale během utkání přibyly další vrásky. V zápase se zranil další z hrotů Slezanu Ivo Kocián a kdy mu pochroumané rameno dovolí znovu hrát se ještě neví.

Opava si na třetí vítězství v řadě založila už v úvodní třetině. V 11. minutě po akci Tichého a Tůmy dostal puk na hokejku Mlýnek a síť za zády domácího gólmana Šrámka se rozvlnila poprvé. Za čtyři minuty už svítilo na ukazateli 0:2. To Kocián nalil do střelecké pozice Měchovi a zkušený kanonýr šance využil.

Jak řekl opavský trenér Michal Piskoř, byl to ale chabý účet na to, kolik šancí si Slezan vypracoval: „V první třetině jsme neměli vést dva nula, ale tak pět nula, protože těch střel a dorážek tam byla spousta. Jičín byl celkem bezzubý a bez šťávy. Hru jsme měli pod kontrolou.“

Do dvou velkých šancí se dostal ještě Mlýnek, kterému nejprve gólman zázrakem zastavil střelu na prázdnou branku a poté ho zastavil faul domácího obránce. Své gólové naděje promarnili také Grofek s Černým. Přidat další branku se tak už do první přestávky nepodařilo.

A nepovedlo se to ani za dalších dvacet minut. Domácí tým se vrátil na led o poznání odvážnější a bojovnější, lépe bránil a Opavané už nedostali tolik prostoru. Nový Jičín si vypracoval několik spíše náznakových akcí, ale jeho hráči se nedokázali vytáhnout tak dopředu, aby Opava měla možnost vyrazit do brejku.

Tlak Gedosu se stupňoval i do třetí třetiny. Zlom nastal ve 45. minutě, kdy domácí dostali dvouminutovou výhodu pěti proti třem a Zedník na krátko prostřelil Šafránka – 1:2. „Vítek fauloval Guldu vysokou holí a dostal dvě plus dvě minuty. Vzápětí pak přišly další dvě minuty za vyhození puku mimo hřiště. Bylo to zbytečné vyloučení, ze kterého padla branka a nám začalo být pořádné horko. Domácí byli na koni, lépe bruslili, tlačili se do brány a následně potrestali naše špatné vyhození. Naštěstí jsme dokázali skórovat a vítězství uhájit,“ vrací se k poslední části hry opavský lodivod.

Jeho tým sice ustál pokračující čtyřminutovou přesilu pět na čtyři, ale nakonec se přece jen Novému Jičínu podařilo vyrovnat, když v 51. minutě Štěpják poslal po individuální chybě v obraně Opavy dopředu Macháčka a strážce opavské svatyně kapituloval podruhé – 2:2.

Do posledních necelých devíti minut se tak začínalo od začátku. Domácí ale zapomněli na zadní vrátka. A tak se v 54. minutě do opuštěné poloviny soupeře vřítil po vhazování Grofek, kterému od modré promyšleně nahrál Černý, a jeho dorážkou domácí radost rázem uvadla – 2:3.

V samotném závěru Nový Jičín začal taktizovat. Nejspíše úmyslně vyvolal Slavík rvačku s Grofkem a oba museli na dvakrát dvě minuty za hrazení. Toho následně využil domácí trenér, odvolal brankáře a Jičín hrál power play. Opava ale těsné vítězství udržela.

„Jak jsem říkal před zápasem, naší snahou je dostat se na čtvrté místo a zahájit tak play off na domácím ledě. Tímto vítězstvím jsme se opět více dotáhli na týmy před námi a máme na třetí místo ztrátu šesti bodů. V neděli budeme chtít v Porubě samozřejmě opět vyhrát a prodloužit si tak vítěznou sérii. Nebude to jednoduché, ale věřím, že to zvládneme,“ vzhlíží už k dalšímu duelu opavský trenér Michal Piskoř.

Slezan totiž čekají ještě dvě utkání na ledě soupeře. V neděli v 17.30 hodin hrají v Porubě a ve středu pak odjíždějí do Prostějova.

HC Gedos Nový Jičín – HC Slezan Opava 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)
Branky: 45. Zedník (Pelikán, Andrýsek), 51. Macháček (Štěpják) – 11. Mlýnek (Tichý, Tůma), 15. Měch (Kocián, Černý), 54. Grofek (Černý, Kukol). Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. Rozhodčí: Herman – Hanzlík, Štěpan

Nový Jičín: Šrámek – Andrýsek, Pelikán, Horák, F. Chvostek, Gulda, Slavík – Toman, Macháček, Brynecký – Skaloš, P. Zedník, Štěpják – Uhlár, R. Gebauer, Tomášek – R. Částečka. Trenér David Handl
Opava: Šafránek – Bednárek, Faksa, Kysela, Tichý, Tůma, Kukol, Mosler, Baďura, Měch, Herman, Pavelek, Kocián, Koschatzký, Wolf, Černý, Grofek, Vítek, Mlýnek. Trenér Michal Piskoř

Jan Kešelák, Martin Kůs