Opava se v úterý snažila, seč jí síly stačily, jenže víc než na prohru 2:5 to nestačilo. Přitom první třetina byla velice vyrovnaná.

Nejprve se sice ve dvou velkých šancích objevili domácí, jenže Antonovičovi neposedný kotouč těsně utekl a Barus o něco později na gólmana Iláše nevyzrál. No, a tak růžky vystrčil také Slezan. Grofek nejdříve poslal svůj projektil těsně mimo.

Následně vyprášil Šrámkovu brankářskou výzbroj tvrdou ranou od modré Tichý. Šumperk ovšem asi pětistovku svých neúnavně fandících diváků nezklamal. Vosátko předložil přihrávku Pekrovi a bylo vymalováno. Zanedlouho zahrozil opět Barus, ale Ilášův pohotový zákrok s ukazateli skóre nepohnul. Stejně jako další střela hostujícího Tichého.

Šumperští Draci snad do druhé části ani nemohli vstoupit lépe. Puk po ose Antonovič – Holík – Hašek doputoval až k posledně jmenovanému a svěřenci Karla Suchánka museli dotahovat dvougólové manko. Slezan v té chvíli čelil velkému domácímu tlaku. Dokonce ustál i oslabení pět na tři, což dost možná hosty nastartovalo.

Předtím Hašek sice pálil do tyče, avšak Grofek se minutu před přestávkou nemýlil a ukrojil ze šumperského náskoku. Závěrečné dějství začala lépe Opava. Tošenovjan našel skulinku mezi Šrámkovými betony a začínalo se znova.

Radost Slezanů měla ovšem jepičí život. V šestačtyřicáté minutě totiž Meluzín gólově naložil s Haškovou přihrávkou a hostům teklo do bot. Zvláště když neuběhlo ani pět minut a Šumperk dvěmi slepenými brankami pojistil své vedení.

Počtvrté rozjásal tribuny Hašek. Tomu se podařilo doklepnout puk za Ilášova záda po střele Holíka. Ani ne o šedesát vteřin později domácí Opavákům nadělili další „dáreček“. Kapitán Pavelek zachoval chladnou hlavu, nahrál Hulvovi, jenž mířil přesně k pravé tyči – 5:2.

Závěr utkání si Draci v poklidu pohlídali a přidali ještě jedno vítězství. Po skončení základní hrací doby slušně zaplněné hlediště mohlo přihlížet i samostatným nájezdům. Rozhodující nakonec proměnil Holík, Šumperk vyhrál 2:1 a v úterním přípravném zápase tak mohl slavit hned dvojnásobné vítězství.

„Doposud jsme v přípravě hráli příliš útočně. Bylo potřeba se utkat s protivníkem z vyšší soutěže. Dvě třetiny bylo utkání vyrovnané. V závěrečné části promarnil velkou šanci Kukol. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby z toho vzešel gól.

Šumperk má každopádně ve svém středu několik hráčů s extraligovými zkušenostmi a potvrdil svou kvalitu. Nastoupit nemohly některé stabilní opory, jako například Kovalovský nebo Měkýš. Proto dostali příležitost i hokejisté juniorského týmu,“ poznamenal kouč Slezanu Karel Suchánek.

Jeho protějšek Jiří Režnar zhodnotil zápas slovy: „Opava hrála svůj typický hokej. Jsou to kluci, kteří jsou všichni až na dvě výjimky z Opavy, což je na jejich výkonu vidět. Nicméně nás prověří až čtvrteční utkání s Olomoucí.“

Salith Šumperk - HC Slezan Opava 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Branky: 8. Pekr (Vosátko), 21. Hašek (Holík, Antonovič), 46. Meluzín (Hašek, Antonovič), 51. Hašek (Holík), 52. Hulva (Pavelek) - 39. Grofek (Černý), 42. Tošenovjan (Plachký). Rozhodčí: Valouch - Langr, Matěj. Vyloučení: 7:10, navíc Sedlák (Šumperk) 10 a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 500.

Sestava Šumperka: Šrámek – Senko, Holík, Ondráček, Vosátko, Rangl, Sedlák, Novotný – Antonovič, Meluzín, Pavelek – Hašek, Barus, Varga – Ambruz, Hulva, Pekr – Podešva, Noga
Sestava Opavy: Iláš – Kukol, Tichý, Bednárek, Plachký, Plánovský, Schreier, Gulda, Kysela – Grofek, Měch, Černý – Chalupa, Kříž, Tošenovjan – Wolf, Polok, Tůma – Baďura, Koschatzký, Džemla

David Iláš: Rozhodly šumperské zkušenosti

První porážku v přípravě na nadcházející sezonu druhé ligy zaznamenali hokejisté Slezanu Opava. V Šumperku totiž prohráli 2:5. Celý zápas odchytal gólman hostů David Iláš.

Svěřenci Karla Suchánka nezačali na půdě prvoligového nováčka nejhůř. Je sice pravdou, že v průběhu úvodní části inkasovali, ale zároveň si vytvořili několik zajímavých šancí. V závěrečném dějství dokonce vyrovnali na 2:2, ale domácí si v koncovce utkání poradili a zvítězili 5:2.

„Dvě třetiny jsme s tímto soupeřem drželi krok. Pak náš celek odpadl fyzicky a Šumperk náš přehrál. Šlo vidět, že na jeho straně stojí zkušenosti,“ konstatoval strážce hostující svatyně David Iláš. Podstatným okamžikem zápasu se stal Meluzínův gól na 3:2.

Vzápětí přišla na řadu dvojice slepených branek a vyhlídky Slezanu nebyly zrovna pozitivní. „Za nerozhodného stavu 2:2 to bylo otevřené. Okamžitě po brance Tošenovjana se však domácí dostali znovu do vedení, což nám pravděpodobně zlomilo vaz,“ pokračoval. Iláš lovil puk ze své brány celkem pětkrát.

„Nebylo to v tom, že by mě nepodržela obrana. Pořád jsme na začátku přípravy a sehráváme se. Každopádně některé z gólů se daly chytit,“ vysvětloval dvaadvacetiletý brankář. Do zápasu nemohlo naskočit několik opavských opor. Chyběli například Kovalovský nebo Měkýš. Příležitost díky tomu dostala pětice juniorů.

„Vždycky je dobré do kádru zapracovat mladé hráče. Pro naše mužstvo jsou určitě příslibem do budoucna,“ zmínil se Iláš. Ten také z prvního neúspěchu v přípravě nedělá žádnou vědu: „Je ještě moc brzy na to dělat nějaké předčasné závěry. Máme za sebou jen pár přípravných utkání a teprve se do toho dostáváme.“

Soupiska Šumperka nabídla několik jmen protřelých extraligou. Ze všech nejvíce stojí za zmínku Roman Meluzín. „Ještě jednou říkám. Zkušenost byla na jejich straně. Já osobně znám z Poruby třeba Zdeňka Pavelka,“ přiblížil gólman Opavy.

Příprava Slezanů je v plném proudu. David Iláš však je po třech přípravných zápasech v pohodě. „Teď už to jde. Už jsme se do toho dostali,“ prozradil a na závěr se zamyslel nad nadcházející sezonou druhé ligy:

„Naše ambice jsou nejvyšší. Myslím, že uplynulý ročník toho dost naznačil. Byli jsme schopni se poprat s nejlepšími a letos tomu nebude jinak. Potencionál na to rozhodně máme.“

(dus)