Dolní Lomná, Nýdek, Štramberk, Vendryně, Třinec, Hrčava, Žilina, Karviná, Čadca – to je výčet míst, na kterých letos probíhalo natáčení této pohádky.

Nyní je vše hotovo, předpremiéry také proběhly a ve čtvrtek 25. října je pro všechny zúčastněné den D – pohádka se ukáže veřejnosti. „Ani tak nejde o mé pocity, ale pocity těch, kteří už pohádku na předpremiérách viděli,“ řekl Deníku producent a scénárista Petr Šiška.

„Například jsem měl radost, když při promítání v Bratislavě, kde bylo na 700 diváků, nikdo neodešel,“ svěřil se producent s tím, že silným zážitkem pro něj bylo promítání pro Karla Gotta, který v pohádce rovněž hraje. „Po skončení objal režiséra, čímž řekl vše,“ dodal Šiška.

Socha Věry Špinarové v Husově sadu v Ostravě.
Socha Věry Špinarové týden po odhalení stále vyvolává emoce, dokonce i hádky

A o čem pohádka je? Barborka s Tomíkem tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde ze všech sil pracuje i netradiční pomocník dvouhlavý dráček Čmoudík. Jednou, když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi jeskyně starou mapu a Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začíná vyprávět napínavý příběh o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi, o zlém skřítkovi Blivajzovi, ale i o tajemství Pomněnkové louky, ztraceném dračím vejci a párku klokanů.

Důležitou složkou pohádky jsou písničky renomovaných autorů v čele s Vašem Patejdlem, Michalem Davidem, Igorem Timkem, Leškem Wronkou a Miro Bazgerem, či Martinem Harichem. O kvalitě písní lecos napovídá i účast Karla Gotta na celém projektu, konkrétně jím nazpívané duety s dcerou Charlottou a slovenskou herečkou Kamilou Magálovou.

Významnou roli v pohádce budou hrát i hlasy známých osobností, kde hlavně vtip a šarm Igora Timka (slovenská hlava Draka) a Libora Boučka (česká hlava Draka) slibují dobrou zábavu, stejně jako důstojný hlas Václava Postráneckého, který zazní jako hlas starého Draka.

Svou roli v pohádce sehrály jako komparz i folklorní soubory – z české strany: Mionší, Jackové, Zaolzi, Bystrzyca, Górole, ze slovenské strany pak: Ozvena, Svrčinka, Polana ze Zvolena, Vysočanka, Dievčence z Vysokej, Zbojníci z Lupežova.

Jaromír Nohavica.
Jarek Nohavica získá medaili od ruského prezidenta Putina!