Vyprodáno! Už nemáme žádné další lístky. Hlásili v sobotu odpoledne pořadatelé lidem, kteří se chtěli dostat na festival Štěrkovna Open Music. Zájem byl veliký například o kapelu Horkýže Slíže. Mnoho diváků si však přišlo užít také unikátní souboj dvou kapel s balkánskými rytmy.

„Já se zase těším na Michala Horáčka, dokonce už jsem ho tady zahlédla mezi návštěvníky, je to sympatický člověk a skvělý skladatel. Navíc mě překvapilo, že chce kandidovat na prezidenta," prozradila své preference Hana Skoupá, která byla na štěrkovně v pátek i v sobotu.

Na štěrkovně se však neposlouchala pouze muzika, ale rovněž se vybíraly peníze ve prospěch dvouletého Františka z Hlučína, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Všichni návštěvníci mohli pomoci, a to konkrétně pohybem. Potřebných 50 tisíc korun na jeho další rehabilitační léčbu se podařilo vytančit už během pátku.

Další peníze pro potřebné se měly získat z prodeje sochy festivalového motýla, která byla nějaký čas také na balkoně hlučínské radnice. Dražba se však neuskutečnila.

„Nevím jistě, jestli se mám radovat nebo být nešťastný. Motýla můžeme díky tomu využít i na třináctém ročníku festivalu, což je dobře. Ale zatím nevím, kam ho na zimu uložím. Má 170 kilogramů a je tři metry vysoký a tři metry široký. Na balkon hlučínské radnice, kde avizoval zahájení festivalu už týden předem, jsme ho dostávali jeřábem. Takže na zahrádku si ho nejspíše neumístím," zavtipkoval hlavní pořadatel festivalu David Moravec.

Poslední festivalový den začal v sobotu ve 14 hodin a divákům se postupně podle programu měly představit kapely Sirotčinec, The Ticks, Sebastian, Merta, Hrubá a Hromosvod.

Večerní vyvrcholení programu dostala pomyslně na starost populární skupina Slza, která byla posledním účinkujícím na hlavní stage.

Petr Večeřa