VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

11.3.2013 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

Do nich se zapojili členové několika místních zájmových organizací. Ruku k dílu připojí také neformální kroužek hospodyň z polských Krzanowic, které jsou partnerským městem Hradce nad Moravicí.

„Cílem je ukázat, jak se v naší oblasti vařilo. Připomenout a představit některé naše speciality," poznamenala hradecká tisková mluvčí Jitka Celtová. Návštěvníci se mohou těšit na řadu vskutku nevšedních jídel. „Tradic se u nás dodržuje celá řada. Napadají mě například domácí koblihy, které se vždycky dělají na vodění medvěda," pokračovala.

Členka Klubu žen Jakubčovice Marie Žídková nastínila, s jakými surovinami regionální kuchyně vždycky pracovala a stále pracuje: „Budou se dělat místní tradiční recepty a všechno to budou fajne paskudy. Takhle se nářečně řeknou dobroty. Jejich příprava proběhne dle receptů od „stařenky", které se dědí z generace na generaci. Jsou to velmi jednoduché recepty z těch nejobyčejnějších místních surovin mouka, sádlo, škvarky, jablka, švestky, zelí, cibule a podobně."

Speciální kulinářský festival je naplánován na 29. června. Uskuteční se v útrobách hradeckého zámku u příležitosti městských slavností a poutě svatého Petra a Pavla. K vidění a ochutnání bude skutečně pestrá paleta jídel. Od polévek až po moučníky.

„Návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavého. Nejenom, že budou moci ochutnat, ale mohou si i poslechnout historii jednotlivých receptů, kdy a kdo je vymyslel," přidala několik postřehů tisková mluvčí Hradce nad Moravicí Jitka Celtová.

Pokrmy, s nimiž se mimo jiné setkáte na hradeckém zámku: škvarkové cukroví, zelný salát se špekem, zelova štrajzla s vuřtem (kynutá buchta plněná kysaným zelím a klobásou), chlebovka (chlebová polévka), kačica, zele a halečky, svěceník (mazanec), šmetnrole (smetanové trubičky), šimlena (švestková omáčka), kreple (koblihy), štrudla Podvodnik s různými náplněmi.

Petr Dušek

Autor: Redakce

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V Hlučíně se hrát nebude

Vytrvalý déšť rozvodnil také potoky a řeky na Jablunkovsku.
AKTUALIZUJEME
52

Kvůli dešti na mnoha místech zasahují hasiči, lidé sčítají škody

Divadlo GAFA uvede inscenaci Manon Lescaut

/POZVÁNKA/ Zpracování slavného Nezvalova dramatu bude mít premiéru 29. dubna v prostorách kina KUPE.

Při otevření turistické sezony představí novou expozici muzea

/POZVÁNKA/ Pomyslný klíč bude v neděli 30. dubna potřeba k symbolickému otevření letošní turistické sezony. Akce se uskuteční na Zámku Kravaře v čase od 10 do 17 hodin.

Čarodějnice budou hořet na hranici

/POZVÁNKA/ Pálení čarodějnic se nezadržitelně blíží. Na tuto tradiční jarní událost se chystají také v Hlučíně. V sobotu 29. dubna bude připraven v areálu Hlučínského jezera celodenní program.

AKTUALIZOVÁNO

Kam o víkendu za fotbalem?

Přinášíme vám přehled sportovních utkání o víkendu 29. a 30. dubna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies