VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

11.3.2013 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

Do nich se zapojili členové několika místních zájmových organizací. Ruku k dílu připojí také neformální kroužek hospodyň z polských Krzanowic, které jsou partnerským městem Hradce nad Moravicí.

„Cílem je ukázat, jak se v naší oblasti vařilo. Připomenout a představit některé naše speciality," poznamenala hradecká tisková mluvčí Jitka Celtová. Návštěvníci se mohou těšit na řadu vskutku nevšedních jídel. „Tradic se u nás dodržuje celá řada. Napadají mě například domácí koblihy, které se vždycky dělají na vodění medvěda," pokračovala.

Členka Klubu žen Jakubčovice Marie Žídková nastínila, s jakými surovinami regionální kuchyně vždycky pracovala a stále pracuje: „Budou se dělat místní tradiční recepty a všechno to budou fajne paskudy. Takhle se nářečně řeknou dobroty. Jejich příprava proběhne dle receptů od „stařenky", které se dědí z generace na generaci. Jsou to velmi jednoduché recepty z těch nejobyčejnějších místních surovin mouka, sádlo, škvarky, jablka, švestky, zelí, cibule a podobně."

Speciální kulinářský festival je naplánován na 29. června. Uskuteční se v útrobách hradeckého zámku u příležitosti městských slavností a poutě svatého Petra a Pavla. K vidění a ochutnání bude skutečně pestrá paleta jídel. Od polévek až po moučníky.

„Návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavého. Nejenom, že budou moci ochutnat, ale mohou si i poslechnout historii jednotlivých receptů, kdy a kdo je vymyslel," přidala několik postřehů tisková mluvčí Hradce nad Moravicí Jitka Celtová.

Pokrmy, s nimiž se mimo jiné setkáte na hradeckém zámku: škvarkové cukroví, zelný salát se špekem, zelova štrajzla s vuřtem (kynutá buchta plněná kysaným zelím a klobásou), chlebovka (chlebová polévka), kačica, zele a halečky, svěceník (mazanec), šmetnrole (smetanové trubičky), šimlena (švestková omáčka), kreple (koblihy), štrudla Podvodnik s různými náplněmi.

Petr Dušek

Autor: Redakce

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kravaře hostí Konzulární dny

Ilustrační foto.

Derniéra opery a divadelní Matiné

Vojtěch Wertich: Naše avia tady dostává opravdu zabrat

/ROZHOVOR/ Už více než dva měsíce brázdí obytná avie zvaná Amálka Jižní Ameriku. Naší redakci se opět podařilo spojit s jedním ze členů výpravy Vojtěchem Wertichem. A stejně jako minule, kdy jsme expedici zastihli při neplánované zastávce kvůli technickým problémům, i nyní má výprava nucenou pauzu. Tentokrát ji zavinily záplavy v Peru.

V Loděnici se začíná se stavbou suché nádrže. Zadrží velkou vodu

Povodí Odry letos bude realizovat celkem 17 akcí, které by měly podpořit prevenci povodní. Celkové náklady dosahují téměř dvou miliard.

Město pomohlo nemocným dětem

Po sbírce potravin pro potřebné, do které se zaměstnanci opavského magistrátu zapojili loni, se nyní rozhodli pomoci psychiatrické nemocnici. A to přímo pacientům dětského a dorosteneckého oddělení.

Pavel Zavadil: Opava si postup zasloužila

V Opavě bydlí čtrnáct let, nakonec ale proti Slezskému FC nenastoupil. Zkušeného záložníka brněnské Zbrojovky Pavla Zavadila absence ve čtvrtfinále MOL Cupu mrzela. Porážku svého týmu byl nucen sledovat pouze z tribuny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies