VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

11.3.2013 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

Do nich se zapojili členové několika místních zájmových organizací. Ruku k dílu připojí také neformální kroužek hospodyň z polských Krzanowic, které jsou partnerským městem Hradce nad Moravicí.

„Cílem je ukázat, jak se v naší oblasti vařilo. Připomenout a představit některé naše speciality," poznamenala hradecká tisková mluvčí Jitka Celtová. Návštěvníci se mohou těšit na řadu vskutku nevšedních jídel. „Tradic se u nás dodržuje celá řada. Napadají mě například domácí koblihy, které se vždycky dělají na vodění medvěda," pokračovala.

Členka Klubu žen Jakubčovice Marie Žídková nastínila, s jakými surovinami regionální kuchyně vždycky pracovala a stále pracuje: „Budou se dělat místní tradiční recepty a všechno to budou fajne paskudy. Takhle se nářečně řeknou dobroty. Jejich příprava proběhne dle receptů od „stařenky", které se dědí z generace na generaci. Jsou to velmi jednoduché recepty z těch nejobyčejnějších místních surovin mouka, sádlo, škvarky, jablka, švestky, zelí, cibule a podobně."

Speciální kulinářský festival je naplánován na 29. června. Uskuteční se v útrobách hradeckého zámku u příležitosti městských slavností a poutě svatého Petra a Pavla. K vidění a ochutnání bude skutečně pestrá paleta jídel. Od polévek až po moučníky.

„Návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavého. Nejenom, že budou moci ochutnat, ale mohou si i poslechnout historii jednotlivých receptů, kdy a kdo je vymyslel," přidala několik postřehů tisková mluvčí Hradce nad Moravicí Jitka Celtová.

Pokrmy, s nimiž se mimo jiné setkáte na hradeckém zámku: škvarkové cukroví, zelný salát se špekem, zelova štrajzla s vuřtem (kynutá buchta plněná kysaným zelím a klobásou), chlebovka (chlebová polévka), kačica, zele a halečky, svěceník (mazanec), šmetnrole (smetanové trubičky), šimlena (švestková omáčka), kreple (koblihy), štrudla Podvodnik s různými náplněmi.

Petr Dušek

Autor: Redakce

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Parkování pomocí SMS například zavedly velká nákupní centra v Praze či v Brně už na přelomu let 2010 a 2011. Například v Olomouci lze platit parkovné pomocí SMS od letošního července.

SMS parkovné v Opavě se může zpožďovat

Ilustrační foto.

Dočká se hřiště s umělým povrchem rekonstrukce?

Bolatice ožijí oslavami dožínek

/POZVÁNKA/ Tradiční oslavy dožínek jsou v Bolaticích na programu zítra. Zahájí je průvod, který vyjde od hasičárny směrem ke kostelu ve 13.45.

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, trest jí asi nehrozí

Arogantní a značně pod vlivem. Taková je podle všeho žena, která odmítá v restauracích platit

Fanoušky odveze na festival kyvadlovka z Opavy

Další zastávka festivalu Moravské hrady.cz bude v Hradci nad Moravicí. Na prostranství pod zámkem u hotelu Belaria už dnes vyroste stanové městečko, VIP kemp a také dvě pódia, na kterých se během pátku a soboty 19. srpna vystřídá celá řada jak českých, tak i slovenských interpretů.

Pro šestiletou dívku letěl do Hlučína vrtulník

Doslova štěstí v neštěstí měla šestiletá dívka z Hlučínska. Kvůli pádu z výšky k ní dnes vzlétal vrtulník záchranné služby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení