Jeden svět začíná v šestnáct hodin v opavském loutkovém divadle. Prvním snímkem bude patnáctiminutový italský dokument Mame Ngor – kluk ze skládky.

Formálně vytříbený dokument upozorňuje na zoufalou situaci mnoha afrických dětí, které jsou nuceny pracovat během školní docházky ve velmi nebezpečných podmínkách. Dokument vypráví o Mameovi, který si snaží splnit sen – odjet do Evropy hrát fotbal.

Další snímek Květinový most vypráví o každodenním životě skromných lidí s velmi nízkým životním standardem, kteří jsou v něm šťastní. Tento dokument získal řadu cen na světových festivalech.

Třetí dokument nese název Barmský VJ a snaží se odhalit skutečný život v Barmě po devadesáti letech, kdy obyvatelé překonali strach z vládních represí.

Předposlední snímek natočil polský autor. Létající draci se skládají z příběhů lidí, a zobrazují tak afgánskou společnost, jakou ji z televizního zpravodajství nikdy nepoznáme.

Jeden svět v Opavě uzavře snímek Zahnat ďábla do pekla. Pozoruhodný příběh o velké odvaze liberijských žen, muslimských i křesťanských, které se bez ohledu na vyznání rozhodly společně zasadit o ukončení krvavé občanské války a do země v troskách opět zavést mír.