Někdo ji chválí, někdo nadává, jiný absolutně nechápe, co to má znamenat. Koule na Horním náměstí je nyní zahalena do plastiky bomby. A málokterého kolemjdoucího to nechává chladným. Plastiku zde umístila Galerie Gottfrei v rámci sympozia s názvem Polotovar 2012.

„Celá akce by měla trvat zhruba měsíc. Zkrátka tak, jak podmínky dovolí," uvedl Václav Minařík z Galerie Gottfrei. Ve městě bude umístěno zhruba dalších pět podobných děl, zbytek si zájemci budou moct prohlédnout v Galerii Gottfrei v Krnovské ulici.

Ve čtvrtek v šest hodin večer proběhla vernisáž v galerii, po které následovala komentovaná prohlídka vystavených děl po městě. „Kromě Koule bude k vidění například socha banánu v parku pod Dolním náměstím. Bude poukazovat na ty obrovské žluté zdi okolo tohoto parčíku," pokračoval Václav Minařík.

Otázkou zůstává, zdali letošní sympozium bude budit rozpaky stejně jako to loňské. „Myslím si, že názory na toto sympozium budou obdobné jako loni," domnívá se Václav Minařík. Netradiční výtvor samozřejmě neunikl ani šéfům města, kteří ho mají pod okny.

„Bavil jsem se zatím jen s několika představiteli, ale shodli jsme se, že je to lepší než ta loňská krychle," svěřil se tiskový mluvčí opavské radnice Ondřej Skácel. „Spíše to všichni vnímáme jako podařený vtip a bereme to s nadhledem," dodal.

Sám tvůrce bombu na Horním náměstí vnímá spíše jako upoutávku na sympozium a vtip. „Plastika má být parafrází na Zrození Venuše od Botticelliho," sdělil redakci autor bomby Tomáš Vrána. Podle něj dílo vzniklo tak, že kouli obtočil strečovou fólií a nastříkal ji černým sprejem. „Mám obavy, že bude lákat k vandalismu. S tím se ale musí počítat," uzavřel Vrána.

Málokterého kolemjdoucího nechává chladným

Někomu se líbí, někomu ne. Neujde ale ničí pozornosti. Námi oslovení Opavané to ale většinou vnímají jako originální nápad.

„Slyšel jsem, že to udělala parta kluků z lokálního skateshopu a opravdu se mi to líbí," pochvaloval si jednadvacetiletý dermoporadce Jakub Švajda. „Opavě chybí nápadití umělci, kteří se nebojí ukázat svůj talent a kreativitu veřejnosti. Nápad chválím a posílám bludišťáka," zavtipkoval Jakub Švajda.

Obdobný názor má sedmadvacetiletá vedoucí prodejny Michaela Vojtovičová: „Šla jsem zrovna kolem, když to tam lidi montovali. Zastavila jsem se a koukala, co to vlastně dělají," svěřila se. „Výsledek je hodně zajímavý a velice mě zaujal. Před naší radnicí to vypadá moc dobře a netradičně," dodala Michaela Vojtovičová.

Někteří Opavané zase výtvor srovnávají s tím loňským. „Libí se mi to každopádně mnohem víc než ta kostka, která tam byla minulý rok. Je to srandovní," domnívá se například šestadvacetiletý Michal Kunze z Opavy.

Ne každý má ale pro moderní umění pochopení. „I když mám rád street art, tak tato bomba na mě působí naprosto otřesným dojmem. Absolutně nezapadá do jinak krásného, čistého a klidného náměstí," kroutil hlavou třiadvacetiletý Michael Toman.

Jeho názor sdílela i osmnáctiletá Kateřina Hřivnacká. „Nějak mi nedochází, co má ta bomba představovat a z jakého důvodu tam vlastně je," nechápala Michaela Hřivnacká. Naše klasická koule se určitě hodila víc do historického centra Opavy," uzavřela.

A starší dáma, která procházela okolo, naši redakci přes rameno řekla: „Z dálky to vypadá jako velké, hnusné klíště, které se chystá k útoku na Hlásku."

Tomáš Vrána, autor plastiky bomby, ve čtvrtek dopoledne své dílo přestříkával sprejem s černou barvou. „Poškodil ji déšť,“ zdůvodnil.