Autor napsal celou řadu operet, ale právě Bratránek je z nich nejznámější. Inscenaci se členy operního souboru nastudoval začínající režisér Oldřich Kříž. Přiznal, že jde o jeho třetí režii a první v operetě, což bylo místy znát.

Představení by prospěla větší spontánnost, která by publikum dostala do euforie, typické pro tento žánr. Pro začínajícího režiséra je takový úkol, navíc s absencí sboru a baletu, určitě hodně obtížný.

Soubor v obou alternacích je však natolik kvalitní, že to může v už volnějších reprízách do jisté míry ještě napravit.

V premiérovém obsazení se starokomik Evžen Trupar úspěšně zabydlel v postavě ubrblaného strýce Viliho a Olga Procházková vystihla jeho mile hloupoučkou manželku Fabi. Romanticky založenou Julii vytvořila Tereza Kavecká a obdiv si zaslouží Zdena Mervová jako mladá a temperamentní slečna Hanka.

Jako mladokomik diváky bavil Petr Murcek (Egon) a líbil se i hostující Peter Svetlík z ostravského Národního divadla Moravskoslezského (bratranec Josef). Zdeněk Kapl už jako bratranec Dominik tolik hereckých příležitostí neměl, ale do kvalitní party na jevišti dokonale zapadl.

Režisér Kříž je také autorem variabilní scény, korespondující s kostýmy Aleny Shaferové v duchu třicátých let minulého století.