Šestatřicetiletý sochař se ve své tvorbě věnuje především tématu početí a fascinujícímu principu vzniku nového života. Také proto se výstava v polském Opoli jmenuje Porta (Brána).

Výstavní expozice s názvem Porta je koncipována přímo pro jednu výstavní místnost a přináší netypický pohled Tomáše Valuška na vznik života. „Nespokojil jsem se pouze s klasickým vznikem plodu, jak je lidstvu znám. Jdu ještě více do hloubky oné podstaty a své inspirace směruji k éterickému a astrálnímu tělu,“ poznamenal Tomáš Valušek s tím, že vize, které zde objevuje, následně materializuje do kamene a dřeva.

Sochy, tvořící ucelenou kompozici jakéhosi snového vidění, vyvolávají v divákovi reálné emoce. „Jsou nainstalované v jakési krabičce, kde čelní vstupní stěna je prosklená. Divák má tak možnost být v kontaktu s prostorem, aniž by do něj vstoupil.

Rozhodne-li se však vejít, pohltí ho fluidum, jež odhalí jeho přirozenou podstatu vzniku,“ doplnil sochař.

Je zde nainstalován Klíč – Cávis, jenž prochází Bránou - Porta a Vidění -Vísus mu odhaluje zplození. Socha Fontanela v sobě vyzdvihuje priority plodu a prsu a na celou instalaci dohlíží jako velká matka. Vše pak umocňuje socha Cesta- Vía, která uvolňuje skrze svůj otvor emoční zážitky.

„A ke komu bychom vzhlíželi více než k Ploditeli - Genitor, jenž svou Živou vodou - Vívus aqua dává vzniku všemu živému. A jestliže máme Tělo výstavy, máme i jeho auru. Tu tvoří kresby jemnohmotné energie dávající prostoru a celé instalaci šťávu,“ uzavřel Tomáš Valušek.