Po krátké poradě odborná porota vyhlásila konečný verdikt: letošní první místo si oprávněně zaslouží divadelní soubor Rarášci pod vedením Gabriely Bernardové.

Odvedli opravdu mimořádný výkon, měla jsem tu možnost nahlédnout do zákulisí veškerého dění, protože můj kamarád, velmi nadějný mladý herec Mirek Bulanda, v tomto souboru účinkuje. Byla jsem svědkem několika zkoušek, při kterých jsem se přesvědčila, že je zapotřebí nejen talent, ale také odhodlání, nadšení pro divadlo, a hlavně spolupráce.

To všechno a mnohem více Rarášci ovládají, a proto vyhrávají.

Práci Gábiny Bernardové velice obdivuji. Díky tomu, že jsem měla možnost nakouknout „pod pokličku“ zákulisía zkoušek, je to opravdu obdivuhodná práce a chvíle s těmito lidmi si vážně užívám. Jde totiž o opravdový klenot.

Vezměte v potaz jednotlivé životní osudy: Gábina – při pěti dětech má neskutečný elán a energii zkoušet stále nové a nové věci. Je zajímavé sledovat, že perfektně zvládá roli nejen matky, ale i režisérky, což je opravdu obdivuhodné.

V neposlední řadě musím zmínit Mirka, který se divadlu věnuje od útlého dětství a bere to nejen jako práci, ale především koníčka, který mu kromě zábavy a odreagování přináší spoustu nových zkušeností. Mimo účinkování v souboru Rarášci rovněž vede divadelní soubor pro dospělé OUYé!, který je založen na experimentech a hraní si, ve kterém mimochodem také účinkuji.

Momentálně rozjíždíme nový projekt, jehož předpokládaná premiéra bude koncem května, a doufám, že budeme mít úspěch. Zkoušky probíhají buď v loutkovém divadle, nebo v Hlavnici, která je pro nás jakýmsi útočištěm. Máme tam klid, určité soukromí a díky vstřícnosti místních lidí nám nikdo nebrání v tom, abychom zkoušeli naplno a dostatečně se odvázali.

Jelikož se chce věnovat divadlu profesně, jsou mu tyto zkušenosti jen přínosem. Minulý měsíc dělal přijímací zkoušky na DAMU v Praze, kde ho sice nevzali, nicméně zkouší své štěstí i nadále. Po nedlouhém rozvažování se rozhodl pro obor dramaturgie na Slezské univerzitě v Opavě, jednak proto, že ho obor zaujal, ale také chceme ukázat, že i když je Opava malé město, v kulturním životě může předčit mnohá jiná.

Nejen díky divadlu, ale i dalším aktivitám, jako jsou například výstavy na Kružberku, fotografování, psaní článků do novin, se snažíme proniknout do světa, který nás velmi oslovuje a je pro nás zkušeností i přínosem. Jsme vděční za každou příležitost, která se nám naskytne, koneckonců, proč ne?

Jsme mladí lidé, kteří chtějí světu něco dokázat a předvést to nejlepší. A možná právě tato cesta nás nasměruje tam, kam bychom si přáli.

Tereza Piskořová, Mendelovo gymnázium Opava

(Názory čtenářů zveřejněné v rubrice Čtenář má slovo nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Ta si vyhrazuje právo krátit či odmítnout příliš dlouhé příspěvky. )