I proto město pojede v prvních měsících podle rozpočtového provizória. O tom jsme vás ale podrobně informovali zde.

Dnes tyto řádky patří jen jedné z mnoha městských organizací, které natahují ruce po penězích: Obecnímu domu. To je totiž takový náš malý Otesánek. Postavili jsme si ho za 138 milionů, a jsme právem pyšní na jeho krásu. Daří se mu dobře. A aby také ne. Z městské poklady do něho ročně sypeme miliony.

Kolik? Raději se ani neptejte.

Když před časem bývalé vedení Hlásky Obecní dům s velkou slávou otevíralo, byli někteří novináři neloajální a položili nepříjemnou otázku: Kolik bude Otesánkův provoz stát? Sedm milionů včetně mezd, zaznělo šokující číslo.

Nikdo se nad ním nezačervenal, nikomu z vedení Hlásky nezatrnulo, nikdo se nezamyslel nad tím, zda si to může městská kasa dovolit. Naopak, nabrali se noví zaměstnanci, v posledním patře Otesánka pro ně vznikly luxusní a prostorné kanceláře. Otesánek byl nenasytný i jinak: do svých útrob pustil jen některé kulturní akce a projekty. Takové, které vybrali podle svého vkusu, zálib a známostí samozvaní kulturní profesionálové.

A život šel dál. Vedení Hlásky se vyměnilo a Otesánka včetně jeho provozovatele, instituce s prapodivným názvem Opavská kulturní organizace, dostalo do péče.

A sedm milionů najednou nestačí. Chce jich deset.

Jak je to možné? Na to teď noví radní hledají odpověď. Už při otevírání Obecního domu jsme psali o tom, že ho zadlužená Opava uživí jen velmi těžce. Ukázalo se, že jsme měli pravdu. Ale jestli si myslíte, že z té naší pravdy máme dnes radost, tak to ani náhodou. I my jsme daňoví poplatníci.