Před několika dny vydali opavští policisté apel na všechny cyklisty, aby před jízdou nepili alkohol. Například při víkendovém dohledu na silnicích totiž narazili na dva silně podnapilé muže na kolech.

Toho prvního zastavili v Kobeřicích a osmapadesátiletý muž nadýchal 2,6 promile. Jen o jednu desetinu méně pak policisté naměřili staršímu muži v Chlebičově, který ohrožoval svůj život jízdou od kraje vozovky až k jejímu středu.

„Vzhledem k tomu, že v poslední době letní počasí nabádá čím dál víc lidí využívat při své dopravě, sportu a relaxaci jízdní kola, je v této chvíli nutné připomenout pár základních rad a povinností," uvedl tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský.

Ten dále uvádí, že nutností je vynikající technický stav kola. Cyklisté, kterým ještě nebylo 18 let, musejí používat helmu. „Co však v poslední době nejvíce trápí opavské policisty, jsou cyklisté jedoucí pod vlivem alkoholických nápojů," připomíná René Černohorský s tím, že na všechny cyklisty pohlížejí policisté stejně jako na řidiče automobilu. Absolvovat tedy dechovou zkoušku je pro cyklistu povinnost.

Provinilcům pak v případě, že test skutečně odhalí alkohol, hrozí správní řízení a finanční pokuta. Snahu toto změnit měl už na začátku roku místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, který se pokoušel prosadit úpravu silničního zákona. Ta by zaváděla toleranci k alkoholu u cyklistů.

Zdeněk Škromach prosazoval hranici 0,8 promile, která by platila na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy. Že podobný návrh uspěje, se však zatím nezdá příliš pravděpodobné, protože několik takových snah už selhalo.

Petr Večeřa