Další z nebezpečných případů, kdy oxid uhelnatý ohrožoval obyvatele domu, se odehrál v sobotu ve Slušovicích.

Únik nebezpečného plynu řešili záchranáři před dvanáctou hodinou.

„Únik zapříčinil plynový kotel na ohřev vody k mytí i topení v rodinném dvojdomku. Nadýchalo se zde celkem šest osob. Do nemocnice byly odvezeny tři zraněné osoby, dvě dvanáctileté dívky a maminka jedné z nich. Dva dospělí, babička a otec zraněné dívky, spolu s dalším chlapcem zůstali doma," informuje mluvčí krajských záchranářů Petr Kůdela.

Po příjezdu záchranářů do Služovic už bylo všech šest osob venku ze zamořeného bytu. Hasiči odpojili kotel v koupelně, kde se předtím měly mýt obě nezletilé dívky.

„Protože otec jedné z dívek již intenzivně větral v celém bytě, jimi naměřené hodnoty už nebyly životu a zdraví nebezpečné. Stejný muž mezitím vyvedl z bytu dva psy. Při hovoru s hasiči uvedl, že kotel před dvěma týdny kontroloval servisní technik, takže jej považoval za zcela funkční," dodal Kůdela.

Hasiči měřili koncentraci oxidu uhelnatého i v druhém bytu rodinného dvojdomku, tam ale bylo vše v pořádku.

K tématu

Oxidu uhelnatého se nadýchaly během ledna na různých místech Moravskoslezského kraje více než dvě desítky osob, jedno zranění bylo přitom tragické.

Otravy CO z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji i nadále poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

V rámci dlouhodobé republikové kampaně České asociace hasičských důstojníků (ČAHD), ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje a HZS Olomouckého kraje, zaměřené na propagaci hlásičů kouře a plynů, hasiči upozorňují i na možnost nákupu účinných detektorů úniku CO, které včas varují před nebezpečím otrav: http://www.cahd.cz/?page_id=1083

Hlásiče CO chrání všechny živé organizmy před smrtícím plynem. CO je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na tvorbu CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení jako např. bojlery, kotle, krby a další zařízení spalující dřevo, uhlí, plyn, oleje nebo naftu. Vzhledem ke zrádnosti CO se doporučuje jeho umístění zejména k domácím kotlům a karmám.

Zdroj: Hasiči MSK