Ten poté vykolejil oběma podvozky. Přerušená byla autobusová doprava a automobilová byla odkloněna. Přestože by se mohlo zdát, že se tím pádem v Krnovské ulici zastavil svět, opak byl pravdou. Bylo zde rušněji než kdy dřív. Krom záchranářů, hasičů či policie zde byly davy zvědavců.

Nebyla to hezká podívaná

Srážka vlaku s nákladním autem v Opavě-Jaktaři.
Důchodce Oldřich Dušek má v blízkosti místa dopravní nehody zahrádku. Když na ni včera okolo osmé hodiny ranní zamířil, nevěřil svým očím.

„Lokomotiva byla kolmo na kolejích, cisterna vedle ní na boku. Zranění už byli převezeni. Prý se ale jednalo o lehčí poranění, jak jsem se dozvěděl od ostatních přihlížejících. Mezi těmi se také neslo, že za nehodu mohl řidič nákladního automobilu," vyprávěl Oldřich Dušek. „Přestože zde byla spousta lidí a někteří si to i fotili na telefony, pěkný pohled to nebyl," dodal.

Co přesně se v opavském Jaktaři stalo osvětlila tisková mluvčí opavské policie Dagmar Schindlerová: „Devětapadesátiletý muž řídil nákladní soupravu skládající se z tahače s návěsem, a to ve směru jízdy od Bruntálu do centra města. Je podezřelý z toho, že na železniční přejezd vjel v době, kdy bylo v provozu výstražné zvukové a světelné znamení červené barvy, přičemž následně došlo ke střetu se zleva přijíždějícím osobním vlakem ze směru od Krnova," vysvětlila Schindlerová.

Srážka vlaku s nákladním autem v Opavě-Jaktaři.Podle ní poté motorový vlak narazil do levého boku návěsu, následkem čehož došlo k vykolejení vlaku a převrácení tahače na pravý bok do zahrady u trati stojícího rodinného domu.

Jak devětapadesátiletý řidič nákladního automobilu tak strojvedoucí předtím nepožili alkohol. Způsobená hmotná škoda byla odhadnuta na částku takřka pěti milionů korun. Největší újmu měl nákladní automobil, a to ve výši čtyř milionů korun. Poškozeno bylo ale také dopravní zařízení železniční cesty, trolejbusové vedení městského dopravního podniku, oplocení rodinného domu, veřejné osvětlení, dlažba chodníku a motorový vlak.

„V době šetření této dopravní nehody, po dobu odstraňování následků a vyprošťování nákladní soupravy a vlaku byla část ulice Krnovské uzavřena. Odklon dopravy byl policisty a strážníky Městské policie Opava řízen na městskou část Kateřinky a na ulici Vančurovou, potažmo Olomouckou.

Provoz na silnici byl obnoven po osmnácté hodině. Po stejnou dobu trvala i výluka na trati z Opavy na Krnov," doplnila Schindlerová.

Šest poraněných skončilo v nemocnici

Kolem čtvrté hodiny odpolední hasiči vyprošťovali návěs nákladního automobilu. Na tom byla způsobena největší hmotná škoda.

Nehoda si skutečně vyžádala sedm zraněných z útrob vlakové soupravy. Krom čtyř cestujících nehoda poranila také strojvedoucího a vlakvedoucího. Osoby byly ve věku dvaadvaceti a třiašedesáti let. „Všechny byly při vědomí, mimo přímé ohrožení života a se zdravotníky komunikovaly. Jednalo se o šest mužů a jednu ženu," sdělil Lukáš Humpl.

Oběti utrpěly lehká až středně těžká zranění. Mezi ty nejvážnější patřila poranění zad, hrudníku, končetin nebo hlavy.

„Všem sedmi pacientům poskytli záchranáři ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče a šest z nich pak transportovali do Slezské nemocnice v Opavě k další léčbě. Zranění byli předáni do péče chirurgické ambulance. Sedmý pacient byl ošetřen na místě nehody, jeho stav nevyžadoval ošetření ve zdravotnickém zařízení," dodal Humpl. Zasahovaly zde celkem čtyři posádky sanitních vozidel z opavských stanovišť a z Dolního Benešova.

Na místě byli přítomni také hasiči. „Na likvidaci následků dopravní nehody se účastnily celkem 4 hasičské jednotky. Dvě jednotky profesionálních hasičů z Opavy a Ostravy, dobrovolní hasiči z Opavy a drážní hasiči z Ostravy. Na místě se vystřídalo celkem 10 hasičských vozů, včetně těžké vyprošťovací techniky," informoval zástupce tiskového mluvčího moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. 

Jestli skutečně za nehodu může devětapadesátiletý řidič nyní prošetřují policisté Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě. Může se totiž jednat o podezření ze spáchání obecného ohrožení.

Čtenář: buď telefonoval, nebo to byla únava

Stala se v sobotu, přesto stále nenechává Opavany chladnými. O vlakové nehodě, které se udála na přejezdu v Opavě Jaktaři, se stále rojí nejrůznější teorie. Důvodem je i fakt, že spousta lidí nedokáže pochopit, že devětapadesátiletý řidič nepostřehl světelnou signalizaci a střetl se s vlakem. Na místě nehody bylo celkem sedm zraněných. Následky nehody se odklízely až do šesté hodiny večerní.

Vlaková nehoda neunikla ani Opavanovi Petru Krčmaříkovi. Ten zhruba v půl desáté ráno tudy procházel. „Když už jsem byl na místě, šel jsem se tam podívat. Mašina stála napříč na kolejích, nákladní vozidlo bylo převrácené," popisuje Petr Krčmařík.

Podle jeho slov tam kromě hasičů byli také přihlížející, mezi kterými se rojily spekulace, jak mohlo k nehodě dojít. „Buď telefonoval, nebo na něj dopadla únava," myslí si Opavan. „Někteří řidiči nákladních vozidel nedodržují striktní přestávky a to je pak hned. Přijde mikrospánek," míní Petr Krčmařík.

Kromě této teorie se ještě mezi lidmi nese ta, že tou dobou mohl být východ slunce a to ozářilo řidiče do očí. Pak by se nebylo čemu divit, že neviděl světelnou signalizaci.