Dvaadvacítky jsou po kategorii dospělých druhým největším republikovým mistrovstvím. Během uplynulého víkendu jej hostil stadion na Kladně.

„Sešla se zde kompletní špička a prostředí bylo na úrovni. Organizátoři se skvěle připravili, k dispozici byla také nová tribuna. Jediným nedostatkem byla skutečnost, že zdejší běžecký ovál měl jen šest drah. Pouze na cílové rovince jich bylo osm. To se projevilo na omezeném počtu postupujících na běžeckých tratích dvoustovce, čtyřstovce, čtvrtce překážek a ve štafetách," komentoval trenér Sokola Jan Škrabal.

Jeho oddíl měl hned dvě velká želízka v ohni. Prvním z nich byl Jiří Zeman, největší aspirant na zlatou medaili v trojskoku. Pozici favorita také na kladenském stadionu potvrdil a před druhým v pořadí vyhrál o půl metru za 14,94 metru. Suverenita tohoto atleta byla zřejmá, jelikož kromě nejdelšího pokusu zapsal také další tři platné. Všechny z této trojice by rovněž stačily k vítězství.

„Jirka sice vyhrál, ale s výkonem spokojený nebyl. Tvrdil, že se celou dobu musel prát s větrem. Ten se totiž v sektoru neustále točil. Největší radost měl samozřejmě ze získaného zlata," prozradil na adresu svěřence trenéra Aleše Dudy Jan Škrabal.

Vysoké ambice v trojskoku měla také další atletka Sokola Petra Harasimová. Pokud by napodobila své standardní výkony, mohla pomýšlet na první nebo druhé místo. Při rozcvičování se jí ovšem znovu ozvalo svalové zranění a do soutěže vůbec nenastoupila.

NEKORUNOVANÁ KRÁLOVNA ČESKÉ PŮLKY

Také na osmistovce byly karty rozdány poměrně jasně. Svěřenkyně Jana Škrabala Vendula Hluchá letos ovládla republikový šampionát juniorů v hale a venku dominovala i dospělým. Není divu, že moderátor celé akce ji před startem závodu na Kladně označil za nekorunovanou královnu české půlky.

Ženské finále na 800 metrů se v tropickém vedru rozběhlo v pomalejším tempu. První čtvrtku absolvovali nejlepší za pětasedmdesát vteřin. V taktickém běhu tak rozhodoval finiš a právě v něm si Vendula věřila. Nakonec z toho bylo časem 2:16,09 min suverénní prvenství.

„V rozhovoru pro televizi Vendula sama řekla, že za takto rozběhnutý závod byla ráda. Přece jenom panovalo velké vedro. Ve finiši si věřila a svým soupeřkám utekla. Před závodem byla jasnou favoritkou. Nejbližší pronásledovatelka na ni v tabulkách dvaadvacítek ztrácela pět vteřin," poznamenal Jan Škrabal.

VYHRÁLA POSLEDNÍM HODEM

V pořádné drama se změnilo finále kladivářek. V něm se představila Pavla Kuklová ze Slezanu Opava, kterou trénuje její otec Pavel. Studuje sice v USA, ale na mistrovství republiky do dvaadvaceti let nechyběla. Až do poslední šesté série se přetahovala o vítězství s Kateřinou Skypalovou z Plzně.

Ta ještě před závěrečnými hody vedla za 59,90 m. Pavla Kuklová se však nakonec vzepjala k neuvěřitelnému výkonu a jako jediná ze všech kladivářek přehodila šedesátimetrovou hranici. Zaznamenala 60,12 m a společně se Skypalovou neměla konkurenci. Třetí Adéla Korečková za nimi zaostala téměř o osm metrů.

Na dvoustovce o sobě dal hlasitě vědět bývalý atlet opavského Slezanu Vojtěch Kolarčík, jenž momentálně obléká dres Brna. Časem 21,89 s obsadil druhé místo.

Výsledky opavských atletů na Kladně:
1. místa: Jiří Zeman (Sokol Opava, trojskok) 14,94 m, Vendula Hluchá (Sokol Opava, 800 m) 2:16,09 min, Pavla Kuklová (Slezan Opava, kladivo) 60,12 m
6. místo: David Tesař (Slezan, 800 m) 1:55,38 min
7. místa: Michaela Hanáková (Sokol, koule) 13,73 m, Zuzana Šustáková (Sokol, tyč) 325 m
8. místa: Michaela Hanáková (Sokol, disk) 40,64 m, Tomáš Moša (Sokol, koule) 13,41, Michaela Vedrová (Sokol, oštěp) 38,48 m
9. místa: Jakub Holek (Sokol, tyč) 438 cm, Michae-la Vedrová (Sokol, disk) 34,57 m
10. místo: Adam Smolka (Sokol, 400 m př.) 56,59 s
12. místo: Filip Jahn (Sokol, výška) 186 cm
13. místo: Vít Palzer (Sokol, 1500 m) 4:06,95 min
14. místo: Barbora Lampová (Sokol, 800 m) 2:21,35 min
16. místo: Michal Jarošek (Sokol, 200 m) 22,91 s
17. místo: Michal Jarošek (Sokol, 100 m) 11,23 s