„Začali jsme v neděli motivačním blokem, který je určený hlavně pro kluky ročníku 1997," řekl reprezentační kouč a zároveň šéf opavské lavičky Petr Czudek. „Z těchto kluků vybereme pět, šest hráčů do patnáctky," podotkl trenér.

V loňské sezoně se takto dostal na šampionát Rostislav Dragoun, který si následně řekl i o angažmá v Opavě. V letošní nominaci figuruje Dragounovo jméno znovu. „Může se znovu odehrát příběh Rosti Dragouna. Taky se loni objevil na motivačním soustředění a nakonec si řekl o místo v sestavě pro šampionát," poznamenal trenér.

K šancím svého opavského svěřence pro účast ve Finsku řekl: „Bojovat o místo musí všichni. Vycházíme z toho, jak se hráči jevili během celé sezony. Pokud bude Rosťa zdravý, má velkou šanci se na šampionát podívat."

Český národní tým čekají během tohoto týdne dva přípravné zápasy se Slováky, a to ve středu a čtvrtek. Ten první bude mít slavnostní nádech. Opavský trenér Vladimír Klimt převezme ocenění za rozvoj basketbalu. Utkání má začátek v 16.45.

Po opavském bloku následuje rekondiční soustředění v Luhačovicích, kde budou Češi trénovat pod taktovkou trenéra Michala Pogányho. „Na spolupráci s Michalem se těším, pro kluky půjde o velké zpestření," míní Petr Czudek.

Čechy čekají také přípravné turnaje v Německu, Francii a Španělsku. „V červnu budeme hrát znovu v Opavě, a to dvojzápas s Poláky," dodal trenér, jehož pravou rukou bude stejně jako loni Ladislav Sokolovský, vedoucím týmu Dušan Štěnička a maséry Petr Kivorchian s Jiřím Šmídem.