Cíl si dal vysoký – chtěl by se stát králem Gibraltaru. Co musí dokázat, aby se stal takovým vládcem, nám přiblížil v krátkém rozhovoru.

„Letos jenom trénuju, abych se udržel ve formě. Bohužel ani loni, ani letos se nepodařily sehnat peníze na Gibraltar, takže teď mám takovou pauzu. Uvidíme, co bude příští rok,“ bilancuje letošní situaci David Čech, který momentálně trénuje sám na vlastní pěst.

Zdá se, že doménou několikanásobného přemožitele Lamanšského průlivu se stávají mnohem zajímavější cíle. Necelé dva roky od okamžiku, kdy přeplaval ze Španělska na sever afrického kontinentu a zpět, se hodlá do úžiny mezi Evropou a Afrikou vrátit.

„Už na letošek jsem plánoval návrat, ale nikde se nesehnaly peníze, takže to bohužel nevyšlo. Na Gibraltar se ale chci vrátit. Chtěl bych se zkusit stát králem Gibraltaru – to znamená mít co nejvíce úspěšných pokusů na světě v překonání průlivu,“ přiblížil své neskromné plány David Čech, v současnosti soutěžící za brněnskou univerzitu.

„Být králem Gibraltaru neznamená mít co nejlepší čas, ale právě co nejvíckrát přeplavat Gibraltar,“ popsal dálkový plavec svůj cíl. Právě ale jeho čas z roku 2008 je dosud druhým nejlepším v žebříčku mezikontinentálních plavců. Jeho výkon 2 hodiny 38 minut překonal v loňském roce o dvaadvacet minut Řek Georgios Charcharis.

„V praxi by to znamenalo, že bych si dal třeba měsíc a během této doby se pokusil o co nejvíc přeplaveb průlivu.“ Překonat by tak musel dosavadní krále Gibraltaru Španěly Antonia Gila Brava a Pereho Estatueta Llorense, kteří drží dosavadní rekord. Gibraltar překonali osmkrát.

Při podobných pokusech, jakými je přeplavání Gibraltaru, záleží kromě plavcovy formy především na počasí. „Může se stát, že budou tři dny po sobě příhodné podmínky, tak si budu muset dát tři dny po sobě jeden pokus, abych to stihl za ten měsíc. Záleží, jak klapne počasí,“ uzavřel David Čech, který momentálně vypomáhá jako plavčík na brněnském koupališti Lužánky.

Vyplouvá se ze španělské Tarify, asi dvacet kilometrů na západ od Gibraltaru. Jedno přeplavání může zabrat v průměru tři až šest a půl hodiny.

František Géla