Paskov Saurians B - SK P.E.M.A. BCC Opava 5:9 (2:2, 1:5, 2:2)

Utkání s Paskovem bylo od začátku naprosto vyrovnané a hlavně v obrovském tempu. Šance střídala šanci. Hlavně běhaví paskovští junioři dělali Opavě starosti. V polovině třetí minuty otevřeli domácí skóre. P.E.M.A. však obratem odpověděla, když se trefil Matěj Halámek.

Rovnovážný stav nevydržel dlouho. Paskov využil jeden ze svých rychlých brejků a znovu vedl. Do první přestávky bylo ale vyrovnáno. V jedenácté minutě zblízka skóroval Marek Hrabec. V úvodu druhé části pokračovalo střetnutí podle stejného scénáře.

Hned v první minutě domácí opět strhli vedení na svou stranu. Tentokrát trvalo Opavským poněkud déle, než kontrovali. Na počátku sedmé minuty zužitkoval typickou přihrávku Lukáše Růžičky na první tyč Přemysl Novák a tím rozjel opavský brankostroj. Za necelou minutu trefil znovu Přemysl Novák šibenici a otočil vývoj utkání. I Paskovští však měli šance, ale buď je uhasila obrana P.E.M.Y., nebo gólman Černín.

Opava se snažila neustále útočit, její první řada měla několik stoprocentních příležitostí, hlavně Pavel Salamon. Jak se střílí góly, však hráčům prvního útoku musel ukázat obránce. Tomáš Solný zvýšil v desáté minutě opavské vedení. Ještě než jedenáctá minuta skončila, rozebrali Opaváci obranné řady Paskova a na konci kombinace zakončoval Matěj Halámek.

Těsně před druhou sirénou pak dokonal hattrick Přemysl Novák, a završil tak opavskou třetinu snů na 7:3. V poslední části už P.E.M.A zápas zkušeně kontrolovala. Ve třetí minutě se sice Paskovu podařilo snížit, ale hned za šedesát vteřin hrála Opava přesilovku. Tu pak dorážkou využil Jan Mazur.

Ještě jednou domácí zazlobili a snížili na tříbrankový rozdíl. Dokonce se ještě v závěru pokusili o power play. Tento risk však vteřinu před koncem potrestal Matěj Halámek, který trefou do prázdné branky také dovršil hattrick a zpečetil opavské vítězství v poměru 9:5.

Branky a asistence Opavy: Halámek 3 (Salamon, Mazur, Černín), Novák 3 (Hrabec 2, Růžička), Hrabec (Růžička), Solný (Hrabec), Mazur (Halámek)

FBC BiX Ostrava B – SK P.E.M.A. BCC Opava 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Zápas s ostravským BiXem se odehrával v úplně jiných kolejích. Ostravanům jde o postup a na utkání se velice dobře připravili. Nechali Opavské útočit, ale výborně zahušťovali prostor kolem svého brankoviště, takže nebylo místo pro kombinaci. Navíc zabíhali za obranu Slezanů do nebezpečných brejků. Tedy hra, která Opavě vůbec nesedí. Přesto se hned v sedmé minutě první třetiny prosadil Jan Mazur.

Povzbuzena vedením se P.E.M.A. usadila na polovině soupeře. Jenomže Ostrava její hráče nepouštěla do koncovky. Naopak se ostravským florbalistům dařilo přecházet do protiútoků. Ve třinácté minutě bylo po rychlé kombinaci BiXu vyrovnáno. V prostřední části se hra odvíjela v naprosto stejném duchu jako v té první. V páté minutě byl vyloučen Přemysl Novák a Ostravští roztočili kolotoč kolem opavské svatyně. Na samém konci přesilovky vymetla střela jednoho z ostravských florbalistů horní růžek branky a poslala BiX do vedení.

Hned nato se Ostrava znovu uchýlila k původní taktice, tedy pevné obraně a brejkům. V závěrečné třetině chtěla P.E.M.A. se zápasem ještě něco udělat. Ale čím více útočila, tím více se otvírala okénka v její obraně.V šesté minutě navýšil ostravský náskok tečovanou střelou loni ještě hráč Opavy Martin Both. A aby toho nebylo málo, za minutu podobně šťastnou trefou utekli Ostravané už na 4:1.

Opavští se ale nevzdali a tlačili se před branku protivníka. Vytvořili si i šance, ale střelecky neustále selhávali. Až dvě minuty před koncem snížil Marek Dzierža. Na vyrovnání však už bylo pozdě a P.E.M.A. podlehla týmu BiX Ostrava 2:4.

„S Paskovem to byl hodně běhavý zápas a od začátku vyrovnaný. O našem vítězství rozhodla povedená druhá třetina. Pak už jsme si výsledek pohlídali. Hráli jsme dobře kombinačně, vytvořili si tolik šancí, že kdybychom proměnili aspoň polovinu, museli bychom dát víc než devět branek,“ komentoval výkon Opavy Lukáš Růžička a pokračoval:

„Na BiX jsme se těšili, chtěli jsme je porazit i podruhé. Ostrava se na nás ale dobře připravila. Hrála chytře a my jsme se nemohli prosadit. Oni využívali rychlých protiútoků, zatímco my se tlačili do plných. Podařilo se jim utéct šťastnými góly do vedení a udržet ho.

Každopádně jsme odehráli dvě kvalitní utkání a naplno půjdeme i do posledních dvou, abychom ještě vybojovali medailovou pozici,“ uzavřel kapitán Růžička.

Branky a asistence Opavy: Mazur (Halámek), Dzierža (Salamon)
Opava: Černín (Paskov), Habram (BiX) – Solný, Gavenda, Mazur – Hrabec, Růžička, Novák, Halámek, Dzierža, Salamon

Pavel Habram