Vítězství z loňského roku obhajovala partička basketbalistů opavského áčka okolo Jiřího Dihla, Jakuba Blažka a Radima Klečky. V soubojích tří proti třem na jeden koš stejná sestava dominovala i letos. Ve finále porazila výběr bývalého rozehrávače Opavy Michala Čarneckého.

„Zápasy ve streetballu jsem si užil skvěle. Vždycky se tady sejdou super lidi. Člověk si výborně zahraje a pokecá s kamarády," komentovala jedna z opor šampionů a BK Opava Jakub Blažek. Divák byl někdy svědkem skutečně vyhecovaných a pohledných utkání. To platí hlavně pro duely týmu opavských hokejistů, který měl početnou družinu hlasitě fandících příznivců.

Ať již zvítězil kdokoliv, hlavní premisa celé akce se naplnila vrchovatě. Byla to především fantastická zábava. „Kvalita jednotlivých mužstev byla výborná, protože většina kluků, kteří se zde představili, už basketbal někdy hrála. O to ale ani moc nejde. Hlavně, že se lidé bavili," vysvětloval další člen vítězného týmu Jiří Dihel.

Byla to Amerika se vším všudy

Streetball se do našich zeměpisných šířek dostal z Ameriky. A přesně v tomhle duchu se nesla i celá sobota. Z reprobeden neustále vyhrával hip-hop nebo třeba reggae. Znalec místních poměrů tak nenarazil pouze na známé basketbalisty, ale i na osobnosti z opavské hudební scény. Ať už se jednalo o zástupce reggae partičky Bad Boyz anebo třeba Wicked Sound s bosmannem Radkem Ritzkou alias Richiem, který celou akci moderoval tím nejlepším možným způsobem.

„Zázemí bylo dobře připravené. Pořadatelé udělali maximum. Už loni to bylo super. Letos je celá akce snad ještě lepší," uvedl Jakub Blažek a jedním dechem dodal: „Uskutečnily se i nějaké doprovodné soutěže. Například exhibice vozíčkářů. My lidé, co běžně chodíme, jsme se mohli přesvědčit, jaká je to na tom vozíku velká dřina. Vozíčkáři šli navíc pěkně do sebe."

V současnosti se věnují odpočinku

Byť opavští basketbalisté již mají nějaký ten týden po sezoně, nový trenér BK Opava Petr Czudek je stihl zapřáhnout a každý člen mužstva si musí plnit individuální tréninkový plán. I tak se třeba Jakub Blažek může věnovat zejména rodině. „Odpočívám a užívám si to s dcerou. Přes rok jsem na ni měl čas, ale teďka je ho ještě více, proto jezdíme po různých výletech a podobně," přiznal.

Blíží se také doba dovolených. Takový Jiří Dihel už má jasno: „Chystám se na dovolenou do Chorvatska během prvního týdne v červenci." Jeho spoluhráč Jakub Blažek se již dokonce rekreovat stačil. „Byli jsme ve Španělsku u moře, chystáme se ještě do lázní a v Čechách chceme navštívit i nějaké přátele," odhalil opavský pivot, jenž ovšem na úplný závěr dodal, že o nadcházející sezoně už začal přemýšlet.

„Momentálně se sice věnuji odpočinku, ale musím přiznat, že po týdnu nicnedělání mě začaly svrbět ruce a musel jsem něco dělat. Za tento turnaj jsem rád. Když devět měsíců v roce děláte nějaký sport, určitě přemýšlíte o tom, jaká sezona bude. Už se těším," zakončil Jakub Blažek.

Petr Dušek