Pardubice ve čtvrtfinále poněkud překvapivě vyřadily ambiciózní tým Basketu západ, který potají snil o postupu mezi basketbalovou elitu. Soupeře přitom zaskočily především pohybem, kterým mladíci v sestavě Východočechů doslova hýřili, a agresivitou, kterou eliminovali sílu protivníka. Přesně na tyto zbraně budou ale Pardubice spoléhat také v soubojích s Opavou.

„Pardubice mají mladší tým, hrají rychlý a pohyblivý basketbal. Myslím, že to bude více vyrovnané. Musíme hrát hned od začátku zodpovědně. Jedině tak můžeme bez problémů uspět,“ nabádá k ostražitosti v domácích zápasech opavský pivot Petr Kuffa. Ten si moc dobře uvědomuje, že důležitý bude především vstup do obou domácích duelů.

Opava bude chtít jít rychle do vedení, a to pak v dalších minutách kontrolovat. Ve prospěch domácích by v tomto směru měly hrát velikou roli nesporně větší zkušenosti. „Může se stát cokoli. První dva zápasy jsou nejdůležitější. Pokud dvakrát vyhrajeme, myslím, že z Pardubic dovezeme postup do finále. Kdybychom zaváhali, byla by to zbytečná komplikace, řekl dále Kuffa.

Zatím není zcela jasné, zda budou mít hosté pro zápasy ve Slezsku k dispozici pendlující hráče z áčka, kteří jim právě ve čtvrtfinále pomohli zásadním způsobem k postupu. Domácí borci se však touto otázkou nikterak nezatěžují. V posledních dnech se pečlivě věnovali přípravě. „Řekl bych, že trenér má taktiku ještě o něco více promyšlenou než v základní části. Přibylo nám video, kde nám ukazuje nejen naše chyby během hry, ale také upozorňuje na to, co můžeme čekat od soupeře. Dobře to bylo vidět během měření sil s Chomutovem,“ přemýšlel nahlas dlouhán opavské sestavy.

Dle jeho názoru se již tým na předposlední dějství postupového rébusu těší a je v dobrém psychickém rozpoložení. „Nálada je super. Všichni táhnou za jeden provaz a nezaznamenal jsem sebemenší problém,“ všiml si Kuffa. Ten, stejně jako někteří další spoluhráči, již nabývá pomalu vizáže poustevníka. Stále platí zákaz holení, jenž byl před startem vyřazovací části zvolen za rituál Klapetkovců.

„Několik aspirantů na Krakonoše už se rýsuje. Ale spíše si v kabině dobíráme mladé, že nedodržují domluvu a na tvářích mají, jak se říká, jen pár chlupů. Péťa Czudek už zvažoval, jestli bychom je neměli zkasírovat do společné kasy za chabou iniciativu. Ale zatím na to nedošlo,“ usmívá se Kuffa. Ten zdůrazňuje, že také tentokrát nastoupí mužstvo v podkolenkách klubových barev.

Sobotní utkání je na programu v 17 hodin, v neděli se hraje od 10 hodin dopoledne. Hráči věří, že si cestu do haly najde co nejvíce diváků, kteří přijdou mužstvo povzbudit.

(sel)