VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvůli vysoké ceně másla zdraží pekaři i cukráři

Za pečivo nebo cukrářské výrobky si lidé v opavském okrese sice připlatí, zdražení ale nebude tak citelné. Počítá se v desítkách haléřů.

11.9.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/digifoodstock.com

Už několik měsíců lze v obchodech na regálech s máslem spatřit cenu, nad kterou zůstává mnohým rozum stát. Kostku másla lze v průměru koupit asi za padesát korun. To se týká celého Česka, a tudíž i opavského okresu.

Ačkoli na přípravu Vánoc zbývají ještě minimálně dva měsíce času, už teď někteří lidé řeší, jestli letos vůbec budou na stole tác s cukrovím mít. „Vánoční cukroví si peču doma, je to už zavedená tradice. Nemám sice dvacet druhů, ale těch deset určitě ano.

Do některých používám heru, ale někdy je prostě máslo lepší. Jestli ovšem bude jeho cena dále stoupat, pečení si asi rozmyslím, to se už vůbec nevyplatí,“ konstatovala například Jana Machová.

Někdo však doma nepeče a dává přednost objednávce přímo u cukrářů. I v tomto případě si ale nejspíš bude muset připlatit. „Žádné zásoby másla z dob, kdy byla jeho cena nižší, rozhodně nemáme, ani nemůžeme mít. Určitě se to už do naší výroby promítá a postihuje nás to. Zatím jsme ke zdražování přistupovat nemuseli, ale vyloučeno to bohužel není.

Netýká se to jen másla, ale třeba i náplní. Nízká úroda ovoce či máku bude mít také na rostoucí cenu výrobků vliv,“ přiznala majitelka výrobny Cukrárna Jařabová Ludmila Jařabová.

A podobně jsou na tom také pekaři v okrese. „Zdražování začne od října, to bude taková první etapa. Je to nejenom cenou másla, ale i cenou práce, která je dnes velmi drahá. Ceny se budou zvyšovat v rozsahu dvaceti až třiceti haléřů. Další kolo zdražování pak očekávám ještě před Vánoci,“ poznamenal majitel Pekařství a cukrářství Knappe Martin Knappe.

Kde už si naopak zákazníci připlatí, je Pekařství Sezam. „Zdražení másla se u nás už promítlo a ceny jsme zvedli. Projevilo se to na všech druzích pečiva,“ uvedla zástupkyně vedoucího pekařství Andrea Bašarinová.

Rostoucí náklady pociťují ale třeba také v opavské firmě Bobaja, kde mléko a další mléčné výrobky používají k výrobě zmrzliny. „Náklady nám skutečně stouply. Do konečné ceny pro zákazníka jsme to ale nepromítli,“ řekl majitel Bobaji Michal Krejčí.

Autor: Veronika Bernardová, Milan Freiberg

11.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Czudek (ve žlutém)

Basketbalisté finišují s přípravou, na programu je generálka

SHC Opava - Tatran Třemošná 5:2
12

HOKEJBAL: Opava - Třemošná 5:2 a Opava - Dobřany 3:1

FLORBAL: Opava - Horní Suchá 6:3

V sobotu se opavští florbalisté poprvé v nové sezoně představili na své palubovce. Po úvodním vítězství venku nad Klobouky přijela do Opavy Horní Suchá. To je protivník, který vyznává fyzický florbal plný osobních soubojů. A navíc má Opavě co vracet, P.E.M.A. totiž v minulé sezoně vyřadila Horní Suchou ve čtvrtfinále play-off. Opavští vyhráli 6:3.

Vychutnejte si divadelní podzim

/POZVÁNKA/ Hned pět představení budou moci zájemci v průběhu následujících několika týdnů zhlédnout v hlučínském kulturním domě (KD) v rámci akce Divadelní podzim.

Výstava Ireny Armutidisové v OC Breda

/POZVÁNKA/ Irena Armutidisová pochází z Opavy, ale momentálně žije ve Zlíně, kde další čtyři roky povede Fakultu multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. 

Cestopisný pořad o Peru v Artu

/POZVÁNKA/ Dramaturg města Opavy a hlavní organizátor festivalu Bezručova Opava, který se blíží ke svému závěru, Petr Rotrekl bude mít svůj cestopisný pořad s názvem Peru – země kontrastů, paradoxů a hluboké kulturní tradice v úterý 26. září od 18 hodin v opavském Klubu Art.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení