Každý třetí smrtelný pracovní úraz v Evropě souvisí s pádem z výšky. Umírají nedostatečně zajištění pracovníci i lidé, na které se zřítí nezajištěné předměty. A mnoho těch, kteří úraz přežijí, čeká invalidita nebo nákladná léčba. Nejrizikovější je přitom pád z výšky od jednoho a půl metru.

Nebezpečí sníží pouze kvalitní ochranné prostředky. Češi však na jejich použití často hřeší. Podle statistik globálního výrobce jistících systémů, společnosti Capital Safety vyplývá, že vůbec nejtragičtější následky nemají pády z mnohametrových výšek. Plných 80 procent všech smrtelných pádů je z výšky od 1,5 do 3 metrů.

„Zatímco ve výšce patnáct a více metrů už si málokdo dovolí pracovat bez zajištění, menší výšky jsou často podceňovány," vysvětluje Dominik Kubik, ředitel českého zastoupení německé společnosti Carl Stahl, předního dodavatele jistících systémů firmám i soukromníkům v celé Evropě.

„Pád vzad z výšky kolem dvou metrů, kdy tělo nestačí rotovat zpátky na nohy a člověk dopadá na hlavu, představuje opravdu smrtelné riziko. Bohužel mnoho českých firem ani zaměstnanců na zajištění nedbá."

Jistící systém z hobby marketu? Certifikace ještě neznamená bezpečí

Ovšem ani v případě využití jistícího systému si nemůžete být jisti, že bude opravdu bezpečně fungovat. V České republice lze zakoupit například v hobby marketech certifikované jistící systémy, která v případě pádu mohou způsobit těžká zranění i smrt.

Specialisté z Carl Stahlu se v České republice běžně setkávají s tím, že certifikaci získaly i systémy, jejichž popruhy mohou při pádu zaškrtit tepny a zastavit krevní oběh, nebo dokonce amputovat části lidského těla.

Opravdu kvalitní jistící systém dokáže tato rizika eliminovat. Podle bezpečnostních norem musí systém sám zajistit člověka na plných 20 minut, během kterých může dorazit pomoc. Pokud by systém nebyl dokonale ergonomický a popruhy zaškrtily např. tepny ve stehnech, po zmíněných 20 minutách by již bylo na záchranu pozdě a pracovník by zemřel na zástavu srdce.

Vždy je také nutné řádně proškolit pracovníky na záchranu kolegy.

Kvalitní jistící systém ruce nesvazuje

Společnosti z vyspělých zemí západní Evropy, která se podobně jako Carl Stahl snaží implikovat bezpečnostní standardy ze svých států do České republiky, však stále narážejí u mnoha tuzemských firem na nepochopení a nedůvěru.

Jedním z nejčastějších předsudků proti jistícím systémům je přitom obava, aby systém neomezoval pracovníka při výkonu práce. Moderní jistící systémy však rozhodně pracovníky nelimitují. „Pracovník má volná obě ruce a musí se cítit pohodlně.

Součástí flexibilních systémů je vybavení pro zavěšení, upevnění a jiné zabezpečení pracovních nástrojů tak, aby je měl pracovník vždy po ruce, například zavěšené na poutkách u opasku," dodává Dominik Kubik ze společnosti Carl Stahl, která působí ve více než 60 zemích po celém světě včetně České republiky, a má své zastoupení také na Slovensku a v Maďarsku.