Prvním ovocem, ze kterého vyznavači pálenek každoročně začínají připravovat své kvasy, bývají třešně. Letos byla úroda tohoto ovoce celkem slušná. Jak se ale shodují v oslovených pálenicích, lidí, kteří si najdou čas a odhodlají se třešně natrhat, rok od roku spíše ubývá.

Na dotazy týkající se vypálení třešňových kvasů už zájemcům odpovídal i Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

Při přípravě ovocných kvasů platí podle Marcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi zásada, že nádoby, ve kterých připravujeme kvas, by neměly stát na přímém slunci.
„Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce," doplnil Marcel Černík.
Třešně, které lidé dávají do sudů, je třeba vždy zbavit stopek. „Jinak má pálenka travnatou příchuť právě z vyluhovaných stopek," upozornil Rostislav Mojžíšek, provozovatel pálenice v Řepištích.
Z metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů padesátiprocentní pálenky.

„Pár lidí už se bylo ptát. Většinou nasbírali tak jednu až dvě padesátikilové bečky. Takovým zájemcům pak musím říct, že jim samozřejmě kvas vypálím, ale budu jej muset sdružit s kvasy jiných zákazníků. Aby zákazník měl vyloženě třešňovici ze své úrody, to by musel mít tak čtyři padesátilitrové sudy. Jinak by toho kvasu bylo v kotli málo," vysvětlil Antonín Šputa.

V Lihovaru a likérce ve Velké Polomi na Opavsku zahájili sezonu pálení v pondělí.

„První přijdou na řadu samozřejmě kvasy z třešní. Objednávek zatím není až tolik, jak by se dalo předpokládat podle úrody. Ta byla v naší oblasti většinou celkem solidní. Platí ale to, co sledujeme už delší dobu. Chlapů, co mají čas a chuť ovoce nasbírat a ještě si dají tu práci a připraví z něj kvasy, je rok od roku méně. Nabízíme zákazníkům ale i možnost, že přivezou celé ovoce. My jim pak kvas připravíme a vypálíme jim i třešňovici. Tato nabídka platí samozřejmě i u dalších druhů ovoce," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Ceny v této pálenici už zůstávají dlouhé roky stejné. Zákazník, který si nechá vypálit svůj kvas, platí 120 korun za litr padesátiprocentní pálenky.

Kdo přiveze celé ovoce, připlatí si o desetikorunu za litr pálenky navíc.

Zájemci se už na možnost vypálení kvasů z třešní dotazují i v Pěstitelské pálenici Řepiště na Frýdecko-Místecku. „Předpokládám, že sezonu zahájíme zhruba ve druhé polovině srpna," uvedl provozovatel pálenice Rostislav Mojžíšek.

Na severovýchodě republiky, na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde lidé nakládají do sudů například i meruňky, následuje po třešních krátká přestávka.

Dalším ovocem, které se využívá na přípravu kvasů, bývají letní jablka.