Prodávající se snaží podle něj udržet co nejlepší cenu, pokud to jen trochu jde. „Kupci se snaží cenu srazit na minimum. Protože se objem obchodů výrazně snížil, mají zájemci veliký výběr a obcházejí všechny nabídky pořád dokola.

Čekají, až některý vlastník změkne a výrazněji sníží cenu.

Dovolil bych si tvrdit, že není kam klesat, když vezmeme průměrnou hladinu cen,“ míní Petr Vícha.

Jak uvedl, docela zájem je o rodinné domky a byty v cihlových domech. „Panelákové byty v osobním vlastnictví si sahají na cenové dno a kupci váhají. Družstevní byty jsou v podstatě neprodejné. Trvalý zájem je o stavební parcely,“ doplnil.

Podle Jana Kunze z realitní kanceláře Sting je jednoznačně pozitivním jevem krize snižování cen nemovitostí pro kupující. „Největší pokles cen lze zaznamenat u bytů v panelových domech o velikosti tři plus jedna a větších, kde pokles za posledního půl roku dělal dvacet procent,“ uvedl Kunz.

Celý trh nemovitostí podle něj ovlivňuje zpřísnění podmínek u bank pro poskytnutí úvěru na koupi nemovitosti. „Zájem kupujících je konstantní, ale naráží na podmínky u bank, za které jsou schopny jim prostředky půjčit. Lze předpokládat, že do budoucna by k výraznějšímu poklesu cen již nemělo docházet, očekává se mírný pokles, případně stagnace cen.

O mírném růstu lze uvažovat ve výhledu dvou až tří let,“ doplnil. Jak uvedl jednatel 1. opavské realitky Ondřej Veselý, trh s nemovitostmi je rozkolísaný. „Stále výrazně převažuje nabídka nad poptávkou.

Velmi špatně se prodávají družstevní panelové byty, naproti tomu o stavební pozemky a domy je stále velký zájem,“ řekl.