Provozovatel areálu U vodníka Slámy Zbyněk Popek měl z vítězství nefalšovanou radost. „Nečekali jsme to. Potěšilo nás to dvojnásob už proto, že jsme do akce vstupovali s menším handicapem. Máme totiž otevřeno jen pátky, soboty a neděle. Je to fantazie, moc si toho vážíme," neskrýval nadšení provozovatel.

Stejně jako ostatním účastníkům, i do vítězné restaurace zaslali pořadatelé ze Slezské univerzity seznam receptů se slezskými specialitami a v podniku si vybrali, které z nich podle přiložených receptů udělají. Největší úspěch u hostů restaurace údajně mělo Slezské nebe, což je zjednodušeně řečeno uzené maso s chlupatými knedlíky a švestkovou omáčkou.

Chuťové buňky strávníků ale těšil například i dezert v podobě tzv. brije, což je jistý druh kaše z jablek. „Určitě budeme postupně tato jídla a speciality zařazovat do běžného jídelníčku," uzavírá sympatickým prohlášením Zbyněk Popek.

Týden slezské kuchyně Vybrané restaurace v regionu Opavského Slezska potěšily své návštěvníky od 4. do 13. dubna řadou dnes už téměř zapomenutých specialit. Duchovním otcem kulinářské akce Týden slezské kuchyně je pedagog Slezské univerzity Alexandr Burda. „Hrdost na svůj kraj začíná u lidí poznáním. Návštěvníkům z jiných částí republiky i ze zahraničí máme co nabídnout. Jenom to musíme znovu objevit – anebo si to vůbec uvědomit," říká Alexandr Burda.

Pořadí prvních deseti míst
>> Hospoda U Mlynáře (29 hlasů)
>> Restuarant U Tiskárny (22)
>> Restaurace U Náhonu (18)
>> Cocktail bar Kylešovice (17)
>> Restaurace na golfu (16)
>> Restaurace U tří jabloní (15)
>> Vinárna U Přemka (13)
>> Restaurace Nová Sladovna (11)
>> Jídelna U Babičky (6)
>> Ka-varna (5)
>> Jídelna Na dolňáku (5)