VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V pálenicích vědí, že loňský rok se opakovat nebude

Kraj − Novou sezonu už zahajují v těchto dnech některé pálenice. Právě bohatá úroda švestek, jablek i hrušek loni udělala radost nejen ovocnářům. Spokojeni byli i v pálenicích, kam lidé vozili ovocné kvasy, aby si z nich nechali udělat pálenku.

10.7.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

„Léto teprve začíná, ale už teď je zřejmé, že letošní úroda ovoce tak dobrá jako ta loňská nebude. Lidé zatím vozí třešně. Občas je někde u cest vidět, jak chlapi češou aleje třešní, ale spíše je to výjimka. Hodně jsme zpohodlněli. Nasbírat metrák třešní stojí daleko více práce a také času než třeba jablek či hrušek,“ říká Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Při přípravě třešňových kvasů je podle něj třeba dávat pozor na to, aby se do kvasů nedostaly stopky od třešní. „Do kvasů se dávají mírně přezrálé třešně. Je dobré je jemně rozmačkat, aby pustily šťávu. Je ale přitom třeba dávat pozor, abychom nerozdrtili pecky,“ vysvětlil základní pravidla přípravy kvasů Černík.

Výnosnost kvalitních třešňových kvasů je podle jeho zkušeností jen mírně slabší než u švestek. „Je třeba ale počítat i s tím, že v teplém letním počasí jsou kvasy připraveny k pálení dříve. Někdy i za čtrnáct dní, běžná doba je zhruba tři týdny.

U ovoce, které dávají lidé do kvasů na podzim, už bývá chladněji, tomu odpovídá i delší doba vytváření kvasů,“ dodal spolumajitel lihovaru ve Velké Polomi.

V Pěstitelské pálenice Fakr v Ostravě-Radvanicích zahájí novou sezonu v polovině srpna. „Třešně lidé nosí jen málo. Je dost pracné je natrhat. Hlavní sezona začne, až se začnou sklízet jablka, hrušky a švestky. V posledních letech začali lidé vozit i mirabelky,“ uvedl David Král z radvanické pálenice.

Zákazníci, kteří se rozhodnou pro tuto palírnu, vozí celé ovoce, kvas a pálenku jim připraví v palírně. „Výhodou je určitě to, že třeba člověk nemusí ovoce či kvasy skladovat, ale může je vozit postupně k nám. Podle toho, kolik ovoce přiveze, dostane poměrné množství pálenky,“ vysvětlil Král.

Poznámka Břetislava Lapisze: Třešně na pálenku? Práce pro Tarzana nebo zlotřilé špačky

Sbírat třešně, to je řehole. Teda, pokud je netrháte do pusy nebo vás manželka nepošle s maximálně desetilitrovým kbelíkem, aby mohla zavařit pár kompotů na zimu.

„Natrhat, setřást či jinak dostat ze stromů dolů desítky kilogramů třešní, ze kterých pak můžeš nechat udělat pálenku, to je práce pro celého chlapa. Mrštnost, sílu a nakonec i to šplhání po stromě, to musíš být jako Tarzan,“ dával mi před lety rady zkušený sadař.

Pyšně a až trochu narcisticky se přitom kouknul na vlastní opálené a šlachovité tělo a pak pochybovačně hodil okem po mě. Je to už pár let zpátky, na svou fyzičku jsem tehdy byl celkem pyšný. Co se mi nedostávalo na šikovnosti a mrštnosti při lezení na stromy, to jsem se rozhodl nahradit odhodláním.

Výsledek byl ale nakonec přesto žalostný. Za tři hodiny strávené na našem rozložitém stromě jsem natrhal sedm a půl kilo třešní. Kromě menších škrábanců od větví a jedné situace, která hrozila nekontrolovatelným pádem, mě vyváděli z míry hlavně špačci.

Známí požírači třešní, šlo o celkem početnou rodinku či možná dokonce i menší hejno, se na rozdíl ode mne dostávali hravě i k těm nejzralejším třešním v koruně stromu. Drze si přitom pískali a tenkrát mi připadalo, že se mi trochu i vysmívají. Šéf špaččího hejna se dokonce v jednom okamžiku na mě podíval pohledem, který až nápadně připomínal pohled onoho sadaře.

Také on poznal, že mé šance nasbírat třešně na pálenku jsou nulové.

Autor: Břetislav Lapisz

10.7.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Opavsko: medu je málo, někde zdraží

Roman Skuhravý

Opava chce potvrdit výhru z Ústí

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Opavské chytré zastávky už jsou ve zkušebním provozu

Celkem na čtyřech zastávkách městské hromadné dopravy v Opavě byly během uplynulých dní nainstalovány takzvané inteligentní zastávky.

Převrácený náklaďák zablokoval silnici ze Skřipova do Staré Vsi

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v pátek 18. srpna 2017 u dopravní nehody nákladního automobilu u Skřipova na Opavsku. Vůz se převrátil na bok a zablokoval celou komunikaci.  

Letní měsíce zastavily pokles nezaměstnanosti v okrese

Pokles nezaměstnanosti se na Opavsku zastavil a počet uchazečů o práci velmi mírně stoupl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení