VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za pečivo zaplatíte až o deset procent více

Opavsko – Pohonné hmoty, daň z nemovitosti, poplatky za psy, jízdné, energie. Těchto a dalších oblastí se již dotklo zdražování, a to nejen na Opavsku. Špatnou zprávou pro Opavany je také to, že musejí sáhnout hlouběji do peněženek i při koupi chleba a rohlíků.

22.2.2011 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Redakci to potvrdili oslovení zástupci pekáren na Opavsku.

Například firma Arnošt Obrusník - Pekařství, Dolní Benešov zvýšila cenu chleba i veškerého pečiva v průměru o 10 procent. Informovala nás Karla Homolová z výše zmíněného pekařství.

„Cena pšenice i dalších obilovin se zvýšila oproti loňským cenám přibližně o 80 procent, a to ještě ceny mouk dále porostou. Mouka představuje například 50 procent ceny rohlíku, proto je důležitým prvkem při tvorbě ceny,“ uvedla Homolová s tím, že existují i další nezanedbatelné faktory.

Mezi ty podle ní patří stále se zvyšující ceny elektrické energie, plynu, pohonných hmot. „Ale také vzrostly ceny dalších surovin nutných k výrobě chleba a pečiva, jako jsou tuky a pekařské přípravky,“ podotkla.

S cenami museli jít nahoru také v pekárně Karla Lipinského v Šilheřovicích. Jak řekl Stanislav Lipinský, vzhledem k raketovému růstu cen vstupů, zejména mouky a rostlinného oleje, který započal již v loňském čtvrtém kvartálu, drželi ceny výrobků do letošního února.

„Od 1. února tedy proběhlo zdražení všech našich výrobků. Vzhledem k přetrvávajícímu trendu růstu cenové hladiny vstupních surovin, kdy rostlinné tuky zdraží od 1. března asi o dalších 25 procent, na sebe druhá vlna zdražení nenechá dlouho čekat,“ předpokládá Lipinský. Tato skutečnost je podle něj zapříčiněna i růstem ceny elektrické energie a pohonných hmot.

O pět procent pak zdraží v Raduňské pekárně, s. r. o. A to celý sortiment. Jak zmínil Milan Solný, důvodů je několik. „Cena mouky se od září do ledna zvedla o 50 procent a zvyšují se i další suroviny, nejvíce tuky. Jsou vyšší ceny energií a vysoká cena nafty,“ doplnil Solný.

Redakce pak oslovila také otickou pekárnu Martina Knappeho. Bohužel se ke zdražení odmítli vyjádřit.

Autor: Lucie Orbanová

22.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

ON-LINE rozhovor s Milanem Čichoněm, kandidátem ČSSD na poslance PČR

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Souhrn fotbalového víkendu

/3 x FOTOGALERIE, VÝSLEDKY, TABULKY/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

Cyklostezka do Hradce je přetížená, v příštím roce by mohla vzniknout další

Někdy to na ní vypadá spíše jako na dálnici v době dopravní špičky. Řeč je o cyklostezce, která spojuje Opavu s Hradcem nad Moravicí.

Bobři vyvolávají emoce. Mnozí rybáři je vidí neradi

Před lety mnozí vítali návrat bobra do přírody, dnes bývá často trnem v oku zejména rybářům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení