VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zemědělci na severu Moravy sklidili téměř všechen ozimý ječmen

OSTRAVA - Zemědělci v Moravskoslezském kraji dokončují sklizeň ozimého ječmene, posekali ho už téměř na celé ploše. Jeho hektarový výnos bude v kraji zřejmě nejvyšší ze všech obilovin a podstatně vyšší než loni.

17.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Bude se pohybovat mezi 4,5 až pěti tunami, řekl dnes předseda Agrární komory Ostravsko František Mariánek. Žně na severu Moravy začaly díky teplému počasí o dva až tři týdny dříve než jiné roky. "Předpokládám, že přes víkend se rozjela naplno sklizeň řepky, v tomto týdnu začne sklízení jarního ječmene a ozimých pšenic," dodal Mariánek, který předběžně odhaduje, že kvalita zrna u potravinářských pšenic i sladovnických ječmenů nebude dobrá. "Porosty s výjimkou ozimého ječmene trpěly suchem, očekáváme proto průměrný nebo možná podprůměrný výnos," dodal.

Například na Bruntálsku se podle ředitelky tamní agrární komory Miloslavy Novákové rozjely žně naplno teprve od soboty, když předtím čtrnáct dní pršelo. "Kdyby počasí bylo takové, jaké je teď, do půlky srpna by mohlo být sklizeno. Kvalita není horší, výnosově se zatím zdá, že to bude na stejné úrovni jako loni, ale trápí nás řepka, která je drobnější," řekla Nováková. Ozimého ječmene, jehož se v kraji pěstuje 6785 hektarů, již bylo sklizeno 6400 hektarů. Dále se podle Mariánka sklidilo 1100 z 33.986 hektarů ozimé pšenice. Její průměrný výnos zatím činí pět tun z hektaru, což je sice více než loni, ale s postupem sklizně do horších oblastí bude podle Mariánka klesat.

Z polí byla sklizena podle něj také větší polovina řepky, která se letos pěstuje na 19.067 hektarech. Výnos u řepky podle Mariánka zatím vychází kolem tří tun, což je přibližně stejně jako loni, ale v některých oblastech má horší olejnatost. V roce 2006 sklidili zemědělci v Moravskoslezském kraji 304.265 tun obilovin z 74.983 hektarů, když průměrný výnos dosáhl 4,06 tuny na jeden hektar. Řepka se loni v kraji sklízela z plochy 18.066 hektarů s průměrným výnosem 3,01 tuny a celkovou sklizní 54.369 tun. Výnosy byly meziročně horší, zahájení žní na začátku loňského srpna totiž komplikoval vytrvalý déšť, který některé plochy zničil tak, že se ani nesklízely. "Letos je začátek žní minimálně o 14 dní urychlený a co se týká ozimých ječmenů, začaly se sklízet už 11. června, to si za dobu svého působení nepamatuji," dodal Mariánek.

17.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Tóny v obrazech opavské výtvarenice Ireny Stanislavové.

Ne-spoutané barvy tónů výtvarnice Ireny Stanislavové

AKTUALIZOVÁNO

Město posvětilo soutěž o investora do Slezského FC. Bude partner z Číny?

Pokud chce fotbalová Opava do ligy, musí mít v zádech silného partnera. Zatím ho nemá, ale co není, může být. Zastupitelé na pondělním zasedání schválili soutěž o nejvhodnější nabídku na odkup akcií společnosti SFC.

Přijde ve středu čas odplaty?

/POZVÁNKA/ Pražští vysokoškoláci odmítli konec sezony. Opavu v pátém čtvrtfinále zničili ve druhé čtvrtině. Celkově vyhráli 70:56. Stále ale mají k dispozici dva mečboly. Přijde ve středu čas odplaty?

Roman Skuhravý: Přeji si, abychom byli v Boleslavi sebevědomí

/POZVÁNKA, ROZHOVOR/ V neděli porazili opavští fotbalisté České Budějovice 2:1. Hlavním tématem je ale středeční semifinále MOL cupu v Mladé Boleslavi. Trenér Slezanů Roman Skuhravý je pozitivně naladěn, svému týmu věří. Moc si přeje, aby do města Škodovek dorazila co nejpočetnější skupina opavských fanoušků. Více už v následujícím rozhovoru.

Týden slezské kuchyně potrvá až do neděle

Během uplynulého pátku neproběhla pouze Opavská vinná stezka, ale začal také už čtvrtý ročník Týdne slezské kuchyně. V celkem osmnácti restauracích našeho okresu si až do neděle 30. dubna budete moci dopřát místní speciality.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies