Bylo ho tolik, že důležitá dopravní tepna přes Červenohorské sedlo včera musela být uzavřena. „Jak jeseničtí, tak šumperští policisté jedou na místo a budou řídit dopravu,“ sdělila včera kolem poledne policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Zledovatělá silnice první třídy mezi Kouty nad Desnou a Červernohorským sedlem zastavila kamiony a stala se nesjízdnou.

Na hřebeni Jeseníků leží okolo 80 cm sněhu. Střídání teplot nad nulou a pod nulou způsobilo, že se sněhové vrstvy propojily a stabilizovaly, takže lavinové nebezpečí se snížilo. Zatažená obloha, mlhy a rychlá jízda na zledovatělém povrchu zvyšují riziko úrazů na sjezdovkách.

Silnice přes Červenohorské sedlo - 31. 1. 2019
Silnici na Červenohorském sedle uzavřeli, kvůli ledovce

 „V Karlově jste ošetřovali mou sedmiletou dceru, Nikolu Klimešovou, s podezřením na zlomeninu nohy. To se bohužel potvrdilo, nyní je již hospitalizována v nemocnici Kyjov, kde bydlíme. Chci vám touto cestou poděkovat za naprosto profesionální a lidský přístup, se kterým jste se jí věnovali. Moc si toho vážím. Udělali jste na nás ten nejlepší dojem,“ napsal poděkování Horské službě Jeseníky otec zraněné lyžařky Ivo Klimeš.

Běžkaři se o víkendu chystají do Jeseníků na SkiTour 2019, který se koná na pomezí Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku.

„Podmínky jsou úplně ideální. Má se hodně ochladit, sněhu je oproti minulým letům dostatek a závodníci se mohou těšit na krásně upravené tratě,“ uvedl mluvčí seriálu SkiTour 2019 Richard Valoušek s tím, že zájemci se mohou v sobotu i v neděli hlásit přímo na místě. Na startu by neměla chybět česká esa v čele s Jiřím Ročárkem a Adélou Boudíkovou.

Reprezentační ples Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy 22. února v Clarion Congress Hotelu Ostrava.
OBRAZEM: Reprezentační ples kraje a Ostravy. Premiéra se vydařila, podívejte se

Beskydy spouští nové lanovky

Lyžaři v Beskydech se s chýlícím se koncem sezony dočkali. Nově vybudované sedačkové lanové dráhy ve skiareálech v Mostech u Jablunkova a na Severce v Dolní Lomné po týdnech čekání konečně získaly povolení k provozu.

Na Severce, která se chlubí jednou z nejdelších sjezdovek v regionu dlouhou zhruba jeden a čtvrt kilometru, spustili lanovku včera. V Mostech se oficiální spuštění provozu sedačkové lanovky uskuteční dnes. Děti do 15 let tam mají pro dnešek vstup zdarma, zaplatí v pokladně pouze stokorunovou zálohu na čipovou kartu, která jim bude vrácena po odevzdání.

Ilustrační foto
Závod JeLyMan v okolí Paprsku hlásí rekordní účast běžkařů

Zatímco v Dolní Lomné mají dvousedačkovou lanovku, v Mostech se chlubí čtyřsedačkovou lanovou dráhou, která pět let jezdila ve skiareálu Kopřivná v Malé Morávce, kde ji poté nahradili komfortnější šestisedačkovou. Lanovky mají nejen zvýšit přepravní kapacitu, ale také přilákat do areálů další lyžaře.

Například za hranicemi v Polsku totiž v minulých letech vznikla řada sedačkových lanovek, a to i na menších svazích. Lyžařští nadšenci i proto stále častěji využívali radši tamní skiareály. Projekt pro modernizaci areálu Severka byl vypracován již v roce 2009, jeho realizaci ale protahovaly protesty a námitky ekologických aktivistů. Dráhu na Severce nakonec začali stavaři připravovat loni před létem, hotovo bylo na podzim. Dosud v regionu fungovaly sedačkové lanovky pro lyžaře jen ve skiareálu Bílá a na Grúni ve Starých Hamrech.

Navzdory teplému počasí z minulých dní zůstává ve většině středisek dostatek sněhu. Například v Bílé mají 35 až 60 centimetrů sněhové pokrývky. Díky aktuálním nočním mrazům by se navíc stav sjezdovek mohl zlepšit. 

Výmoly na silnici. Ilustrační foto.
Zima už dala silnicím zabrat, opravy jsou pouze provizorní