Keříky borůvčí svými modrými plody sice o prázdninách potěší výletníky, ale současně z Jeseníků vytlačují horské trávníky se vzácnými druhy rostlin. Do hor se vydal bojovat s přebujelým borůvčím i Marek Závěšický. S kolegy zamířili do Velkého kotle.

„Sekáme tam dlouho. Je to už třetí místo. Dělali jsme Cimrmanovu zahrádku a pod Petrovými kameny,“ vyjmenovává lokality, kde s křovinořezy již zlikvidovali borůvčí.

Právě u Petrových kamenů si výsledků jejich práce mohou všimnout i běžní turisté. Místo vzrostlých keříků tu ze země ční jen krátké dřevnaté stonky.

„Byly to tady nějaké dva tři hektary. Pracovali jsme na tom šest dní. Samý kámen, samá díra,“ popsal práci v horském terénu Marek Závěšický. Práce vysoko v horách se mu líbí. I přesto, že stroje, jídlo i benzin musí na místo nést v rukou i několik kilometrů. „Je tady klid, nikdo vás nehoní,“ poznamenává.

Borůvčí se v takovém rozsahu v Jeseníkách seče vůbec poprvé. Jaký je k tomu důvod? Je to ochrana vzácných druhů rostlin.

„Cílem je zachovat zbytky trávníků. Jejich existence byla v minulosti podmíněna kosením nebo pastvou. Chceme je rozšířit a propojit do větších celků. Je na ně vázáno několik desítek chráněných druhů rostlin, ale i řada živočichů. Ti v borůvčí nemají šanci žít,“ vysvětluje botanik Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Radek Štencl.

Borůvčí se na úkor trávníků začalo rozrůstat po druhé světové válce, kdy se na horských loukách na vrcholcích Jeseníků přestal pást dobytek. Během pětatřiceti let se například ve Velké kotlině zvětšily plochy zarostlé borůvkami o sto čtyřicet procent. „Nejenže borůvka rychle roste plošně, ale zároveň z trávníků po ukončení hospodaření mizí řada druhů. Za pětatřicet let je to více než čtyřicet procent,“ dodává.

Sekáči se pohybují v malých oblastech pod Pradědem, Petrovými kameny, na hoře Břidličná a v Malém a Velkém kotli. Do projektu je zahrnuto pětadvacet hektarů ve vrcholových částech Jeseníků. Pro srovnání: celé bezlesí v Národní přírodní rezervaci Praděd se rozkládá na jedenácti stech hektarech.

„Naši lidé nastoupili v červnu. V terénu jsou vždy několik dnů v měsíci. Letošní etapa končí v září. Posekat máme sedmnáct hektarů,“ řekl ředitel Technických služeb Jeseník, které práce zajišťují, Jaroslav Ryčl. Projekt potlačování borůvčí letos nekončí. V horách budou turisté sekáče potkávat ještě dalších pět let.

Jmenuji se JAKUB ILJAŠEVIČ, narodil jsem se 14. srpna 2017, při narození jsem vážil 3000 gramů a měřil 47 centimetrů. Rodiče Monika a Daniel. Bydlíme v Jindřichově ve Slezsku.
Děti narozené v krnovské nemocnici