„Dolejte nám slivovici, ať to televizní diváky více baví"

V pondělí o půl osmé večer se osm kandidátů různých stran a hnutí z Moravskoslezského kraje sešlo ve studiu České televize v centru Ostravy, kde v osm začínal přímý přenos diskuse na ČT 24 vedené především o tématech ovzduší a bezpečnosti.

Osm lídrů se v zákulisí studia během půlhodinové přípravy na vysílání bavilo mezi sebou, jako by se sešli dávní kamarádi na školním srazu po x letech. Žádná řevnivost ani politická nevraživost. Uvolněná atmosféra se pak naplno projevila, když všichni opustili maskérnu a přesunuli se přímo do studia. Tam na ně totiž čekaly poněkud vratké stolečky, na kterých nestabilně stály skleničky s vodou.

Vše k volbám
v našem kraji
najdete zde.

Jeden z lídrů vodu okamžitě rozlil… „Á, tady už někomu tečou nervy," glosoval situaci současný hejtman Miroslav Novák a dobrá nálada před vysíláním pokračovala.

Lukáš Curylo si srovnával své poznámky na stoleček a konstatoval, že toho po sobě moc nepřečte. Ivo Vondrák mezi tím upozorňoval kameramana, jestli ho může zabírat celého až po nohy.

„Vzal jsem si dnes barevné ponožky, tak kdyby to šlo dát do záběru, bude to vysílání takové veselejší," poznamenal směrem k režii Vondrák. Moderátorka Daniela Písařovicová mezitím oznámila, ať už se všichni připraví, že za pár minut začíná živé vysílání. Všichni si ještě listovali svými papíry na stolcích a dělali poslední poznámky. Nejsoustředěněji vypadali Herbert Pavera a Josef Babka.

„Je tu najednou ticho jako před bouří," zhodnotil nahlas atmosféru pět minut před začátkem pořadu Jakub Unucka. To zase na chvíli prolomilo ledy. Lídři se začali shánět po „vodonosiči", který by jim během vysílání doléval poloprázdné skleničky. „Kdyby místo vody byla slivovice, to by byla jiná zábava. To by ta druhá hodina pořadu bavila i diváky," podotkl Miroslav Novák.

Pak už jen lídři v posledních chvílích řešili co s rukama, které nebylo radno pokládat na nestabilní stolečky. A šlo se na věc. S úderem osmé se zapnuly kamery a začala dvouhodinová debata, ve které už se řešila témata jako ovzduší či bezpečnost spíše s vážnou tváří.

HODNOCENÍ DENÍKU:

Miroslav Novák.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňMiroslav Novák (ČSSD)

Působil výrazně, často se hlásil o slovo a šlo vidět, že z pozice hejtmana má o všech probíraných tématech velký přehled. Na druhé straně jeho vstupy doplácely na to, že se ke všemu vyjadřoval příliš dlouze.

Josef Babka.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňJosef Babka (KSČM)

Šly vidět jeho dlouholeté politické zkušenosti i znalost kraje. Působil připraveně, odpovídal vždy jasně, klidně a k věci, takže se dá tvrdit, že jeho výstupy byly pro diváky ze všech řečníků nejsrozumitelnější.

Ivo Vondrák.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňIvo Vondrák (ANO)

Rektor VŠB odpovídal sebevědomě a působil příjemně, jeho pasáže ale byly spíš jako vystřižené z nějaké vědecké konference než z debaty o řešeních pro kraj, která by měla zaujmout běžné diváky voliče. 

Jakub Unucka.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňJakub Unucka (ODS)

Celou dobu působil jako „sluníčkář", který je mezi ostatními jako trochu z jiného světa. Jeho vnímání kraje působilo možná až příliš pozitivně, ale u probíraných problémů se snažil hledat jednoduchá a praktická řešení.

Lukáš Curylo.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňLukáš Curylo (KDU-ČSL)

Voličům, kteří hledají v programech věci zaměřené na rodiny, se mohl líbit, do této oblasti se snažil své odpovědi nejvíce směřovat. Jinak ale u jednotlivých témat mluvil příliš obecně a nejasně, navíc mu šlo často hůře rozumět.

Herbert Pavera.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňHerbert Pavera (TOP 09)

Působil dojmem slušného pána, který se nijak nedral ke slovu, ale když už ho dostal, tak měl přesně srovnané, co chce říct, a jeho odpovědi působily jasně. Přesto jeho projevu chyběl větší náboj.

Petr Jančík.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňPetr Jančík (Starostové)

Odborník na životní prostředí byl v tématu ovzduší jako doma. Nic víc ale během debaty neukázal. Jeho pasáže k jiným otázkám působily dost nevýrazně. Mezi ostatními lídry tak byl nejméně viditelný.

Lukáš Černohorský.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňLukáš Černohorský (Piráti)

Nejmladší účastník debaty vynikal zejména tím, že měl jako jediný světlý oblek. Jinak působil lehce nervózně, vyjadřoval se sice často a dlouze, ale nemělo to pevné základy. Od „Piráta" by navíc divák čekal větší rozbouření politických vod.

OTÁZKA Z DEBATY:

Jaká je vaše stěžejní priorita pro Moravskoslezský kraj?

Miroslav Novák (ČSSD)

Primárně je to tvorba nových pracovních míst v nezaměstnaností nejvíce postižených okresech, jako je Bruntál, Karviná a také Ostrava. Takže chceme přinést nová místa s vyšší kvalifikací, ale i místa dělnická. Také by se kraj měl angažovat ve věci růstu mezd u dodavatelů služeb a zboží, kteří pro kraj pracují, což by se pak mohlo projevit i u ostatních firem.

Petr Jančík (Starostové)

Náš kraj potřebuje kromě toho, že si nachystá průmyslové zóny a nová pracovní místa, také propojení dobrou infrastrukturou. Musíme se lépe dostat do blízkého Polska a na Slovensko, ale i do Rakouska a v posledním pořadí do Prahy. Potřebujeme zlepšit infrastrukturu, která nás připraví na to, co nás určitě čeká tedy restrukturalizace těžkého průmyslu.

Ivo Vondrák (ANO)

Moje priorita je zaměstnanost, a to ze tří pohledů. Za prvé je třeba zabránit odchodu mladých lidí z regionu. Druhá věc je, že mnoho firem nemá kde brát nové zaměstnance, to znamená, že nám tady selhává školství, je potřeba připravit studenty pro nové disciplíny. A třetí věc je nezaměstnanost, kdy je i tady u nás hodně volných pracovních míst, ale selhává sociální systém, protože někteří lidé prostě nechtějí do práce chodit.

Josef Babka (KSČM)

My jsme si své cíle stanovili ve volební desateru, ale pokud bych měl něco zdůraznit z toho, co tady ještě nebylo řečeno, tak je to otázka rozvoje a zachování veřejných služeb, zejména zdravotnictví, sociálních věcí a školství. A to pod správou Moravskoslezského kraje. Čili naši prioritou je zachovat tyto oblasti jako veřejné služby.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL)

Já bych to shrnul do malé perspektivy, malého optimismu pro mladé lidi, kteří dnes nevědí, jak to tady bude vypadat do budoucna, jak se vyřeší problémy, které tady vidíme a slyšíme a dávají pocit beznaděje. Kromě toho, že se tyto problémy musí řešit, by se mělo lidem více zdůrazňovat, že tento kraj má význam a dynamiku. A také by se mělo podpořit dobré mínění o tomto kraji.

Lukáš Černohorský (Piráti)

Jedno z hlavních témat musí být vzdělanostní ekonomika, aby firmy, které sem přijdou, našly zaměstnance s kvalitním vzděláním. Je potřeba připravit i rekvalifikace jak pro horníky, tak pro další lidi, kteří by chtěli změnit svůj obor třeba proto, aby dosáhli na lepší platy. Pro nalákání zaměstnavatelů potřebujeme i dobrou dopravní obslužnost, potřebujeme tady udržet mladé lidi, kteří odcházejí ve velkém.

Herbert Pavera (TOP 09)

Našim hlavním tématem je zastavit úbytek obyvatel v kraji a odchod mladých lidí z kraje. Myslím, že by k tomu přispělo zlepšení životního prostředí a také to, že tady vzniknou perspektivní pracovní místa, kde se budou využívat nejnovější poznatky vědy a výzkumu v tom máme obrovské možnosti. Potenciál tohoto kraje je v šikovných mladých lidech. Ty by měl tady kraj udržet na základě větší a lepší spolupráce s firmami a školami.

Jakub Unucka (ODS)

Také pokládám za největší problém odcházení mladých a aktivních lidí z našeho kraje. Chci udělat vše proto, aby tady zůstávali. Dobrý příkladem, jak toho dosáhnout, je Třinecko, kde je nejnižší nezaměstnanost a kde se to hemží úspěšnými podnikateli. Takže naší prioritou je podpora podnikání a školství. A taky bychom si měli přestat stěžovat na náš kraj, protože tady jsou výborné podmínky pro život.

Debatu s lídry z Moravskoslezského kraje si můžete ze záznamu pustit na www.ceskatelevize.cz/ivysilani.