Už za týden po inauguraci zamíří Zeman do Ostravy. Vítěz voleb totiž v České televizi řekl, že určitě přijede na sjezd ČSSD, na který ho pozval předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Zeman by měl být inaugurován prezidentem v pátek 8. března. Zmíněný sjezd ČSSD se pak koná už týden nato. Od 15. do 16. března ho má hostit multifunkční aula Gong – tedy rekonstruovaný plynojem v ostravské Dolní oblasti Vítkovic. 

Jak vidí osobnosti z kraje výsledek prezidentských voleb?

Eva Dřízgová-Jirušová, sólistka opery Národního divadla moravskoslezského:

Eva Dřízgová-Jirušová, sólistka opery Národního divadla moravskoslezského

Můj favorit bohužel neuspěl, jsem z toho trošku smutná, ale respektuji zákony demokratického systému. Doufám, že předvolební agresivita ze strany Miloše Zemana teď pomalu ustoupí a zvítězí slušnost a noblesa.

Petr Šiška, hudebník a producent, Třinec:

Petr Šiška, hudebník a producent, Třinec

S trochou nadsázky mohu říct, že „loutkové divadlo" pražských intelektuálů dostalo na frak od filmu 3D „Ze života normálních lidí v ČR". I když ani jeden kandidát nebyl mým kandidátem z prvního kola, respektuji výsledky a musím říct, že pan Zeman bude můj prezident na dalších pět let protože jsem Čech a občan této republiky.

Jiří Žák, náměstek ministra dopravy, Bruntál:

Jiří Žák, náměstek ministra dopravy, Bruntál

Nejsou překvapením. Podle mého názoru výsledky nejsou důvodem k žádnému přílišnému nadšení. Mám pocit, že se volbou vracíme ve vývoji někam o dvacet let zpátky. Ačkoliv mnozí žijí v naději a iluzi, myslím, že v politice státu k žádnému pozitivnímu posunu vpřed nedojde.

Marie Hrachová, trenérka stolního tenisu, Frýdlant nad Ostravicí:

Marie Hrachová, trenérka stolního tenisu, Frýdlant nad Ostravicí

Nepřekvapuje mě to, ale jak to dopadne, nebylo do soboty vůbec jasné. Já je znám jen z televize a médií, nicméně si myslím, že oba kandidáti měli něco do sebe. Pan Zeman je větší „buldok", vždycky si šel za svým. Pan Karlík je zase vtipný a duchaplný, já si ho vážím. Jsou to osobnosti a větší podporu měl pan Zeman.

Martin Hradečný, člen Akademie populární hudby, Krnov:

Martin Hradečný, člen Akademie populární hudby, Krnov

Vadí mi, jak volba prezidenta rozdělila společnost na nesmiřitelné tábory. Žádný z kandidátů nebyl podle mého gusta, takže jsem ani nešel volit. Odradila mě nechutná kampaň, kde se vytahovaly podpásovky jako vada řeči. Zeman je hulvát, což imponuje levicovým voličům.

Martin Potočný, 39 let, bývalý hokejista Havířova:

Martin Potočný, 39 let, bývalý hokejista Havířova

Myslím si, že s takovým výsledkem každý počítal. Vybírali jsme z velmi slabých kandidátů, a tak to asi cítilo více lidí. Zvláštní na těchto volbách bylo, že se vybírala osobnost, která má nejmenší pravomoc, a k urnám přišlo šedesát procent voličů. Lidé by se měli více soustředit na volby, kde se vybírá vláda, která republiku povede.

Jan Světlík, šéf strojírenských Vítkovic:

Jan Světlík, šéf strojírenských Vítkovic

Jsem rád, že vyhrál Miloš Zeman, kterého jsem od začátku podporoval a kterého považuji za dobrou volbu pro český průmysl. Předpokládám, že po deseti letech pobytu mimo politiku bude určitým oživením na české politické scéně. O Karla Schwarzenberga také nepřicházíme. Věřím, že svou popularitu využije k prosazení rozumných vládních kroků.

Monika Žídková, miss Evropy a České republiky, Kravaře:

Přes velké úspěchy zůstala Monika Žídková stále svá.

Přiznám se, že jsem byla smutná. Volila jsem Karla Schwarzenberga. Nedá se ale nic dělat, oba to byli silní soupeři. Doufám, že Miloš Zeman bude dobrý prezident a bude nás v zahraničí dobře reprezentovat.

Zdeněk Jirásek, primátor města Opavy:

Zdeněk Jirásek (ČSSD)

Jak známo, volil jsem Miloše Zemana, takže jsem s výsledky spokojen. Myslím, že volby proběhly bez problémů. Je třeba pogratulovat vítězi.

Eva Šeinerová, sbormistryně, Karviná:

Eva Šeinerová, sbormistryně, Karviná

Jsem spokojená hlavně proto, že to byly svobodné a přímé volby. Jsem ráda, že jsem se toho dožila a že si toho mohla vyzkoušet. Navíc zvítězil můj kandidát.

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku Kunín:

Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku Kunín

Ten výsledek není z mého pohledu dobrý. Osobně jsem volil Karla Schwarzenberga, který je v mých očích morální autoritou, uznávanou všeobecně i ve světě, čímž jsem se veřejně netajil. Je mi smutno nejen z výsledku, ale hlavně ze způsobu vedení kampaně. Myslím si, že to bylo hodně o našich lidech, o tom, čemu všemu jsou schopni uvěřit.

Zdeněk Šmajstrla, pohankový mlynář, Frenštát pod Radhoštěm:

Zdeněk Šmajstrla, pohankový mlynář, Frenštát pod Radhoštěm

Myslím si, že Zeman, který pracoval ve vrcholné politice před deseti lety, si odpočinul. To, že znovu nastoupil, mě trochu překvapilo, ale domnívám se, že je lepší zvolit Čecha, který má srdce pro tuto republiku. A jsem přesvědčen, že i jeho vystupování v zahraničí nebude špatné.

Názor sociologa Libora Hrušky: „Zemanův přímočařejší přístup je lidem bližší"

Je jasné, že volby dopadly tak, jak dopadly. Zeman je pro lidi mnohem srozumitelnější a svým jednáním na rovinu je jim také bližší. V době, kdy ve společnosti panuje nejistota a rozpadají se systémy pojištění a sociálního zabezpečení, je pro voliče člověk, který jedná na rovinu a přímo, přijatelnější. Není divu, že pak lidé volili sociálnější systém, který Zeman reprezentuje. V Moravskoslezském kraji, kde panuje nezaměstnanost, je člověk, který věcně kritizuje groteskní a nefunkční státní infrastruktury, pro voliče mnohem atraktivnější. 

Názor politoložky Jiřiny Pavlíkové: „Lidé nejsou tak manipulovatelní"

V našem regionu jen těžko bylo možné očekávat velkou změnu oproti výsledku z prvního kola voleb. Způsob vedení volební kampaně, která byla ze strany Miloše Zemana dost agresivní a útočná, podpořil rozhodnutí volit právě jeho. Ochotu jít k volbám a vybrat svého kandidáta zas tolik neovlivnila média, která evidentně stála na straně Karla Schwarzenberga. Svědčí to o tom, že vliv médií není tak velký, jak se jim vytýká, a lidé nejsou tak manipulovatelní, jak se mnohdy říká vyslechnou si obě strany a zařídí se podle svého postoje. Pozitivní na agresivní kampani ale bylo, že nastartovala pozornost lidí. Teď více sledují, co je řečeno.

Voliči v Moravskoslezském kraji vnímali Miloše Zemana jako kandidáta levice. Hlas mu zjevně dala část voličů Jiřího Dientsbiera a jistě ho volili také komunisté. Vliv na výsledek měla i ta část voličů, která se řídila doporučením Jana Fischera.

Nižší účast voličů v druhém kole volby je běžný jev. Mnozí volit nešli, protože neměli komu dát hlas jejich kandidát se nedostal do druhé kola a jiného nebyli ochotni podpořit. Velmi mě zklamalo jedno z prvních vystoupení Miloše Zemana po sečtení výsledků, kdy jednou větou deklaroval svou snahu být sjednocujícím prezidentem, a vzápětí zcela bezdůvodně dehonestoval novináře. 

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU