Když se staly vraždy, za které Kajínek posléze dostal doživotí, byly Martině Platošové dva roky. „Registruji ho od doby toho slavného útěku z Mírova. Jsem tady, protože mě jeho život zajímá. Myslím si, že byl potrestán za jiné lidi,“ nechala se slyšet šestadvacetiletá žena, jež za Kajínkem cestovala z Frýdku-Místku.

Setkání spojené i s autogramiádou Kajínkovy knížky uspořádalo ostravské Knihcentrum. „Předem jsme měly 104 rezervací míst,“ popsala prodavačka Petra Mikolajková.

Organizátorka akcí v této prodejně Hana Šromová označila účast veřejnosti jako „extrémní“. Zřejmě proto byli přítomni i dva svalovci z nasmlouvané ochranky.

„Chtěl jsem se zeptat pana Kajínka na jednu věc. Jak to, že nikdy neproběhla rekonstrukce na místě činu? On o tom ale hovořil sám od sebe,“ mudroval vysloužilý báňský záchranář Jan Kočvara. Ten  přijel z Havířova a ačkoliv podle svých slov zná velmi dobře cenu lidského života, vyslovoval pochybnosti, zdali tehdy střílel Kajínek.

Ilustrační foto
Laser ukázal, že firma šetřila na asfaltu. Silnici zřejmě opraví znovu

„Budete si muset vymoci prodloužení otevírací doby, říci, nejdeme domů, dokud se na všechny nedostane,“ uvedl Kajínek po zjištění, kolik lidí na něho čeká a touží po autogramu. Poté s mikrofonem v ruce hovořil a odpovídal na dotazy… o svém věznění, okolnostech celého případu, českém justičním systému, nevinných za mřížemi.

Čtenáři, který se amnestovaného doživotního odsouzence zeptal, jakým se cítí být, odpověděl: „Jiří Kajínek je svobodným člověkem, to vidíte!“ Vysmál se těm, co z něho dělají nájemného vraha (není prý žádný zadavatel tohoto zločinu) a upozornil, že výrazy masový i hromadný vrah jsou žalovatelné. „Zapracujeme na tom,“ podotkl.

S nemalým aplausem se setkal dotaz ohledně chystání Kajínkova útěku z Mírova. „Rozhodl jsem se, když mne odsoudili. Řekl jsem si: Já vám ukážu a z toho Mírova uteču! Oni budou běhat po lese, já půjdu domů. Dali mě na speciální patro, odkud se prý uniknout nedalo, takhle to bylo jednoduché,“ vzpomínal hlavní protagonista.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
Po tragické nehodě zůstávají Dlouhé stráně mimo provoz

Ten též kritizoval investigativní televizní reportéry Klímu a Kroupu. „Udělali si na mně jméno a vydělávali na reportážích, besedách či knížkách, když jsem byl ve vězení. Já na svobodě znamenám pro tyto lidi menší příjmy, o tom to celé je,“ vysvětlil Kajínek. Zároveň i přiznal, že kdyby neměl šanci vyjít ven, dobrovolně by si vzal život.

A spousta zajímavých věcí se, jak Kajínek upozorňoval, prý ještě vyjasní. „To uvidíte. Pracuji na velkém projektu, brzy se to dozvíte,“ ukončil debatu, po které ho zavalili žadatelé o podpisy. Ke svému aktuálnímu tričku řekl, že není obdivovatelem Pabla Escobara, šlo jen o náhodu a navíc není ani ani uživatelem alkoholu natož drog.

Ilustrační foto
20 let stará vražda Lucie z Dubiny - promlčecí lhůta vyprší za 2 měsíce