Opatření jsou s ohledem na aktuální bezpečnostní situaci v Evropě přísnější než v minulých letech. Objevit se mohou i policisté s dlouhými zbraněmi. Náročný pro ně bude zejména příští týden, kdy v Ostravě začíná Colours of Ostrava.

Zatěžkávací zkouškou byl nedávný čtyřdenní taneční festival Beats For Love v Ostravě, kam zavítalo přibližně čtyřicet tisíc lidí.

„Díky součinnosti Policie České republiky, pořadatelů a dalších subjektů se podařilo zajistit celkem plynulý a nerušený chod tanečního festivalu,“ uvedla Lenka Sikorová z moravskoslezské policie s tím, že se na zajištění bezpečnosti návštěvníků podíleli policisté speciální pořádkové jednotky. „V určitém počtu byli vybaveni dlouhými zbraněmi,“ dodala Sikorová. Na pořádek dohlíželi také psovodi se služebními psy, příslušníci kriminální policie a dopravní policisté.

Policisté řešili jen několik kriminálních deliktů. „Evidovali jsme devět trestných činů převážně majetkového charakteru a třináct přestupků. Valná většina přestupků i trestných činů souvisela s odcizením peněženek,“ dodala Sikorová.

Ilustrační foto.
První pálenka? Bude z třešní, jejich úroda je ale letos mizerná

BEZ NÁSILÍ

V poslední době se v souvislosti se zahraničními hudebními festivaly hovoří také o sexuálním násilí vůči ženám. Kvůli těmto atakům například ve Švédsku pořadatelé oznámili zrušení příštího ročníku největšího festivalu v zemi, který letos doprovázelo obtěžování žen.

Podle informací mluvčí moravskoslezské policie Gabriely Holčáková u nás podobné události nebyly zaznamenány. „V letošním roce jsme neprověřovali sexuální útoky během festivalů,“ řekla Holčáková.

Dodala, že v minulých letech policisté řešili jeden případ znásilnění, který se však neodehrál přímo během festivalu, ale až po něm, respektive při návratu dívky domů.

Nespokojení obyvatelé Václavovic, za nimi plocha určená pro průmyslovou zónu, v pozadí lázně v Klimkovicích.
Klimkovice: odpor proti rozšíření logistické zóny

KRÁDEŽE

Nejčastějšími „festivalovými“ delikty jsou dlouhodobě drobné krádeže. „S ohledem na každoroční počet návštěvníků ostravských festivalů však nelze hovořit o razantním navýšení této trestné činnosti, navíc zvážíme-li fakt, že v určitých dnech jsou v těchto místech desítky tisíc návštěvníků,“ doplnila Holčáková.

A jak krádežím předejít? „Zcela nevhodné je uložení mobilních telefonů, peněz či platební karty v zadní kapse kalhot. Často hraje svou roli i ovlivnění alkoholem,“ řekla mluvčí s tím, že dobrým úkrytem pro cenné věci nejsou ani vozy. „Ve vozech lidé své věci často schovávají na určitá místa, která ale pachatelé dobře znají,“ varovala Holčáková. DROGY

Občas policisté narazí i na drogy. S úsměvem například vzpomínají na loňský festival v Ostravě. Jeden z návštěvníků nabídl extázi policistovi v civilu. Následovalo zatčení a rozbor tablety, který ukázal, že obsahuje pouze látku paracetamol. To ale muž, který pilulku údajně získal od neznámého prodejce, netušil. Soud mu vyměřil roční podmíněný trest.

Policisté potvrdili, že se na drogy během festivalových období zaměřují pravidelně. O konkrétních opatřeních ale odmítli hovořit. „Způsob činnosti nasazených specialistů takzvaného Toxi týmu specifikovat nelze,“ konstatovala mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Jak se chovat na festivalech? Michal Soldán, policejní prezidium:
„Samozřejmě že ,pivko a panák´ k festivalu patří, ale je třeba si hlídat, kdy už je toho moc. Dále je třeba se zamyslet, co všechno při pobytu na festivalu a ve stanovém městečku potřebuji. Rozhodně není dobré brát si s sebou mobilní telefony a jiné věci šperky, drahé oblečení a podobně v hodnotě několika desítek tisíc korun a pak je nechat ve stanu. Policie opakovaně šetří vykradené stany a není výjimkou, že stan je vykraden, i když v něm spí jeho majitelé. A hlavní rada na závěr, vnímejte a pozorujte dění okolo sebe, můžete tím zabránit jak svému ohrožení, tak také můžete svojí pozorností někomu pomoci zabránit napadení či znásilnění, pomoci raněnému nebo intoxikovanému, zabránit škodám na majetku a podobně. A nezapomeňte, až pojedete domů, alkohol za volant nepatří!”

Ilustrační snímek.
Hudba, nebo hluk? Ne všichni jsou z festivalů nadšeni