„Pro autistu může být obtížná například naprosto běžná návštěva v restauraci. Mívá problémy při komunikaci s personálem už při pozdravu, natož při objednávce jídla nebo dokonce prosbě o změnu suroviny v pokrmu," říká pro Deník Veronika Cahová, vedoucí sociální pracovnice z Mikasy.

Tato neziskovka proto nabízí uvedené cílové skupině aktivizační a motivační programy.

„Unikátnost tohoto projektu spočívá v tom, že náš tým bude vyjíždět za klienty přímo do jejich měst. Oslovili jsme jak organizace pracující s autisty, tak lékaře, psychology i samotné potencionální zájemce. V každém městě vznikne pracovní skupina s nejméně třemi čtyřmi lidmi," pokračuje Cahová s tím, že Ostravu na mapu nové sociální služby nedali (Mikasa zde autistům nabízí sociální rehabilitace). 

Ilustrační foto
Dámy, dejte si pozor na levnou bižuterii z Asie!

Účastníkům projektu se má dostávat „široké škály terapeutických, motivačních a vzdělávacích aktivit" přizpůsobených individuálním potřebám a přáním. A to zcela zdarma.

„Cílem je pomoci klientům překonat životní překážky, zvyšovat jejich schopnost najít a udržet si práci, samostatně žít a zapojovat se do normálního života. Měli by získat taktéž určitou míru asertivity," vysvětluje vedoucí sociální pracovnice Mikasy.

Komunikaci, navazování vztahů včetně partnerských ale také situace v zaměstnání či ve vlastním bydlení začnou s autisty probírat nejprve teoreticky. „Budeme vycházet z jejich přání. Pak vyrazíme do terénu a všechno si vyzkoušíme v praxi v životě. Tak, aby naši klienti byli schopni se v restauraci najíst či si koupit lístek do kina," doplňuje Cahová.

Ilustrační foto
Audit Deníku: Ulevilo se pacientům po zrušení zdravotnických poplatků?