Vedle toho mohou diváci zhlédnout i dvě další představení v ostravském Kulturním centru Cooltour: 29. července opus Macbeth Mirror v indické provenienci a o den později inscenaci z Hongkongu Titus Andronicus 2.0.

KOMEDIE OMYLŮ

Ostravskou část Letních shakespearovských slavností zahájí obnovená premiéra Komedie omylů (na programu bude 17. a 18. července a také 23. až 25. července) v režii Petera Gábora, současného šéfa činohry Národního divadla moravskoslezského (NDM).

„Letní shakespearovské slavnosti, tedy představení pod širým nebem, mám velmi rád. Pracuje se s poněkud jiným prostorem v prostředí, které se liší od interiérů kamenného divadla. Samozřejmě je zde i velký rizikový faktor, kterému se říká počasí, ale to už k tomu patří. Určitě i režijní postupy jsou poněkud specifičtější,“ uvedl pro Deník režisér Peter Gábor, který Komedii omylů nastudoval před deseti lety, takže v těchto dnech probíhají potřebné zkoušky.

„Přestože se zkouší a hraje, atmosféra na Slezskoostravském hradě mi připomíná atmosféru divadelních prázdnin. Člověk už není v uzavřeném prostoru divadelní budovy, což se projevuje v poněkud uvolněnější a radostnější náladě při zkoušení. A myslím si, že se ona tvořivá nálada objevila teď při zkouškách i po těch desíti letech, což je úžasné,“ dodal Peter Gábor.

ZNÁMÉ TVÁŘE

V Komedii omylů diváci uvidí Marka Holého, Vladimíra Poláka, Jiřího Sedláčka, Pavlínu Kafkovou, Terezu Dočkalovou, Andreu Mohylovou, Tomáše Jirmana, Vladimíra Čapku, Jana Fišara a další. I když je o Letní shakespearovské slavnosti poměrně velký zájem, vstupenky jsou ještě v prodeji. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách www.Shakespearova. cz.

Ilustrační foto
V Gongu se otevírá Milan Dobeš Museum