Lapidárium těžkých důlních strojů, nové parkoviště pro návštěvníky a také rozsáhlá rekonstrukce budovy bývalých koníren. To jsou letošní novinky nejrozsáhlejšího muzejního areálu na území České republiky, Landek Parku. Ocenili je i samotní návštěvníci.

Takzvané lapidárium těžkých důlních strojů obklopuje parkoviště v areálu Landek parku.Jednou z nich je podle slov ředitele Landek Parku Lumíra Place volná expozice strojů.

„Jejím úkolem je především přiblížit lidem konkrétní práci havířů. Dokončili jsme ji teprve nedávno. Mezi stroji se dá najít například unikátní dvaasedmdesátitunový důlní kombajn Panda. Na jeho výrobě se podílely tři země: Francie, Německo a Česká republika," uvedl Plac. Panda má na svých bedrech vytěženo téměř sedm milionů tun uhlí. Kromě ní si nelze nevšimnout třeba důlní lokomotivy nebo řady těžebních strojů.

Takzvané lapidárium přitahuje pozornost návštěvníků ihned po příjezdu do areálu. Není taky divu. Lemuje totiž nové parkoviště. „Zaparkovat auto vedle takových monumentálních strojů není každodenní záležitostí. Prvně nás to trochu zaskočilo, říkali jsme si, jestli jsme zajeli dobře. Líbí se mi takový nápad, proč ne. Jen doufám, že jim tady do toho někdo nenabourá," řekl Martin Horák, který do muzea přijel se svou rodinou z Bohumína.

Co se týká velkých projektů, už v březnu letošního roku, v takzvaném období vegetačního klidu, začaly práce na propojení slepého ramene Odry a areálu Landek Parku.

„Podařilo se nám odstranit náletovou zeleň a vytipované stromy, které bránily v práci, a ve spolupráci s Povodím Odry začne samotné kopání meandru řeky. Máme v plánu do této klidové zóny zasadit i lavičky pro veřejnost. Zájemci tam pak budou moci například chytat ryby. Hotovo bude v březnu příštího roku," uvedl dále ředitel Plac.

Rekonstrukce se letos dočkala také jedna z nejstarších budov areálu. „Kdysi tam bývaly konírny, později stolárny. V roce 2011 tento objekt vyhořel, podařilo se nám ho však zachránit, je vyhlášen kulturní památkou. Budovu jsme rozdělili na dvě části, vzniknou v nich restaurace. Jedna s celoročním provozem a ta druhá se sezonním. Na revitalizaci se podílí architekt Josef Pleskot. Co se týká rozpočtu, určitě překročíme částku deseti milionů korun. První etapa stavby je již hotová, budeme ji kolaudovat a rádi bychom sezonní část co nejrychleji otevřeli návštěvníkům," doplnil Plac. Na závěr dodal, že si váží každého návštěvníka. „Hlavně proto se snažíme stále něco vylepšovat a přidávat nové atraktivní expozice."