V posledních letech se to ale začíná měnit. Rodin, které se rozhodnou prožít vánoční svátky na horách v hotelech či penzionech, přibývá.

Pan Miroslav, 45letý otec dvou dětí ve věku 11 a 15 let, přiznává, že loni šel v případě Vánoc tak trochu do rizika.

„Připadalo mi, že Štědré dny v posledních letech byly hodně podobné. Koupil jsem proto bez domluvy s rodinou na slevovém serveru vánoční pobyt v penzionu v Beskydech,“ uvedl pan Miroslav.

Billboardy s karikaturou Zdeňka Bakaly se objevily na řadě míst Moravskoslezského kraje.
Bakala je zpátky! Billboardy upozorňují na tunelování "bakalování"

„Když jsem to překvapení doma slavnostně manželce a dětem sdělil, první reakce byla, že oni zůstávají doma, a já ať si jedu sám. Nakonec se to urovnalo a prožili jsme v Beskydech krásné Vánoce, na které budeme vzpomínat ještě dlouho,“ dodal.

Že lidí, kteří se rozhodnou prožít vánoční svátky mimo domov, přibývá, potvrzují i hoteliéři či zástupci cestovních kanceláří. RODINY S DĚTMI, MLADÉ PÁRY I SENIOŘI

„Do konce roku zbývá ještě několik měsíců, trojice hotelů Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích se už ale rychle plní. Ve Wellness hotelu Horal, který nepatří v regionu k nejlevnějším, už je dokonce silvestr vyprodaný, na vánoční svátky zbývá několik posledních volných pokojů,“ uvedla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková. Jak dodala, u vánočních pobytů se vůbec nedá říct, že by šlo o záležitost určitého typu hostů.

„Jezdí k nám totiž návštěvníci všeho věku, s dětmi i bez dětí. Každopádně je stále více lidí, kteří si rádi užijí svátky v klidu bez starostí a stresu mimo domov, což ještě před několika málo lety bylo pro mnohé takřka nemyslitelné,“ dodala Martina Žáčková.

Poslední porubský větrný mlýn.
Shořelý porubský mlýn má věrnou kopii

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková odpověděla, že vánoční pobyty patří vedle silvestra k velmi žádaným termínům.

„V případě pobytů na Vánoce, silvestra a přes jarní školní prázdniny se česká klientela rozhoduje velmi brzy a rezervuje si pobyty v ČR i zahraničí zpravidla už v září a říjnu. Ceny na vánoční období jsou běžně o 30 procent dražší než na termíny předvánoční či lednové. V případě vánočního období a svátků se oblibě často těší pronájem rekreačních objektů na celotýdenní pobyty,“ dodala výkonná ředitelka ACČKA Tereza Picková.

Robert Volný z Penzionu Jízdárna v Morávce v Beskydech potvrzuje, že zájemců o vánoční pobyty přibývá.

„Je patrné, že lidí, kteří se rozhodnou Vánoce prožít mimo domov, přibývá. Měli jsme tu například mladý pár z Polska, rodiče s dětmi i seniory,“ přidal svou zkušenost Robert Volný.

Ostravská sbírka projektu Kola pro Afriku, který vznikl v roce 2012. Ilustrační foto.
Školáci v africké Gambii se mohou těšit na další kola

Do konce října se prodají dvě třetiny lyžařských zájezdůVýkonná ředitelka ACČKA Tereza Picková uvedla, že s ohledem na průběh loňské zimy je letos o lyžařské pobyty v tuzemských horách zvýšený zájem. „Kromě dobrých sněhových podmínek se do obliby tuzemských pobytů na horách promítá také vyšší kvalita sjezdovek a doplňkových služeb skiareálů a hotelů. Tuzemské lyžařské pobyty si Češi ve větší míře organizují samostatně, případně u cestovních kanceláří poptávají jednotlivé služby především ubytování,“ doplnila Tereza Picková.
NEV-DAMA, středoevropská jednička pro lyžování v Alpách, odhaduje, že se více než dvě třetiny celkových kapacit prodají do konce října. Pro brzký nákup hovoří hlavně dva základní faktory kapacity alpských hotelů a cena.
„Včasný nákup znamená tradičně výhodnější cenu. Ještě důležitější roli ale hraje to, že u zimní dovolené platí jiné zákonitosti než u letních zájezdů k moři. Kapacita horských středisek je omezenější, proto last minute téměř neexistuje. Během zimy už se doprodávají opravdu jen poslední místa, zejména v menších střediscích,“ vysvětlil Jiří Jelínek, výkonný ředitel Fischer Group, do které spadá i NEV-DAMA.

Ilustrační foto.
Dobrá zpráva pro všechny pivaře: točené pivo nezdraží