Z původně regionální veřejné prezentace armády, policie a záchranářů se stala největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě. Letos proběhnou na Letišti Leoše Janáčka o víkendu 16. a 17. září.

V hlavním programu (v sobotu od 9 do 17 hodin, v neděli od 9 do 16 hodin) se představí těžká vojenská, policejní i záchranná technika, diváci se mohou těšit na ukázky výcviku speciálních jednotek, letecké ukázky a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů.

Dny NATO 2016. Ilustrační foto.
Dny NATO: Saúdští sokoli, nové vrtulníky i obrněnce

Na jednom místě se tak sejdou vojáci, hasiči, policisté, ale také celníci, vězeňská služba, městská policie a elitní útvary. Vstup na akci je zdarma a podrobný víkendový program bude zveřejněn ve středu 13. září. Do areálu akce je zákaz vstupu se psy a parkovné na centrálním parkovišti je 200 korun.

Více informací získáte na (http://www.natodays.cz

Rockwell B-1B Lancer

Zdroj: Youtube

- čtyřmotorový strategický bombardér s měnitelnou geometrií křídel, jejichž rozpětí činí 42 m pro let v podzvukovém režimu a 23 m pro let nadzvukovou rychlostí. Maximální vzletová hmotnost 46 m dlouhého stroje je 216 tun. Čtyřčlennou posádku tvoří dva piloti a dvojice zbraňových specialistů. Použité prvky technologie stealth ztěžují zachycení letounu radiolokačními prostředky protivníka. Do bojové akce byl poprvé nasazen při operaci Pouštní liška v roce 1998.

Boeing B-52H Stratofortress

Zdroj: Youtube

- osmimotorový strategický bombardér dlouhého doletu má rozpětí 56 m, délku 48 m a maximální vzletovou hmotnost 221 tun. Létající kolos je ovládán pětičlennou posádkou - dvěma piloty, bombometčíkem, navigátorem a specialistou pro elektronický boj. Stroj dosahuje maximální rychlosti 1024 km/h ve výšce 6309 m. V průběhu let byl vyráběn v řadě verzí, v současnosti jsou v činné službě zařazeny již jen stroje B-52H. Stratofortress disponuje bohatou operační historií; první bojové nasazení B-52 proběhlo v roce 1965 nad Vietnamem.

Výcvik ve vyprošťování letadel na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově.
Letadlo v Mošnově sedlo na břicho. Vyprošťovali ho specialisté ze zahraničí