V kuchyni ZŠ a SŠ Školní v Havířově-Šumbarku se sešlo 24 studentů středních škol, které mají kuchařské obory. „Jedná se o 16. ročník putovní soutěže kuchařských prací. Letošním tématem jsou sýrové variace. Účastní se 12 škol, tedy 24 žáků, kteří představí vlastní pokrm. Připravit musí dvě porce, jednu na výstavku, druhou na degustaci porotě," řekla.

Budoucí kuchaři museli porotě předložit popis svého soutěžního pokrmu a při přípravě museli dodržet postup a ingredience. Fantazii se meze nekladly, různé druhy sýra proto byly použity mnoha způsoby. Jeden ze studentů si k nim například upekl krekry. „Já dělám sýrové krekry s pikantním avokádovým dipem. Krekry si peču sám z těsta. Recept jsem získal na kurzu v Praze. Mario Švancara z Bruntálu.

Miss Reneta 2017 Xénia Gregušová. Druhá Diana Šeděnková a třetí Kateřina Kučerová ze Šumperka.
Miss Reneta 2017 byla zvolena Xénia Gregušová ze Žiliny

Jeho soupeř vsadil na těstoviny. „Dělám tagliatelle se sýrovou omáčkou. Je to italský recept, protože mám rád Itálii a tamní jídla. Surovinami jsou italské tagliatelle, kuřecí prsní maso, niva, tavený sýr, cibule a smetana," řekl Aleš Hebelka z Křenovic.

Porotci byli přísní. Bodovali přípravu jídla i celkový dojem ze servírovaného jídla. „Hodnotící kritéria jsou jasně daná. Patří mezi ně technologický postup, dodržení časového limitu, chuť, vzhled, použitá receptura, hygiena a bezpečnost práce," uvedla členka poroty Xenie Šustalová.

Zlatou vařečku vyhrála Eva Štěpánková z OU a PrŠ Lipová Lázně. Jen o jeden bod za ní skončila Michaela Moravčíková z OU a PrŠ Nový Jičín a na třetím místě se umístil Mario Švancara z SOŠ Bruntál.

Speciální vlak s protidrogovou interaktivní expozicí zastavil v Havířově.
Školáci ve vlaku prožívají drsný příběh narkomana