Východní část České republiky – zejména Moravskoslezský kraj – v noci na neděli zasáhlo husté sněžení. Sněžit nepřestalo ani v průběhu dne. Někde přibylo třicet až čtyřicet centimetrů, na horách to bylo více než půl metru. Silničáři nasadili veškerou techniku, se šesti upravenými vozy jim pomáhají i hasiči.

Silnice byly sjízdné jen s nejvyšší opatrností, ve vyšších oblastech se motoristé do některých míst kvůli sněhovým jazykům vůbec nedostali. Sněhové kalamita zastavila i železniční dopravu na dvou regionálních tratích – Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou a Kravaře ve Slezsku – Chuchelná.

Situace se začala uklidňovat až v pondělí nad ránem. Podle meteorologů by ale již ve středu mohlo přijít další vydatné sněžení.

Nehody

Policisté v Moravskoslezském kraji zaznamenali v neděli více než čtyřicet nehod, což je několikanásobně více, než kolik činí běžný průměr. Většina karambolů naštěstí skončila jen pomačkanými plechy nebo lehčími zraněními. „Na území Moravskoslezského kraje došlo k navýšení počtu dopravních nehod. Převážně šlo nehody se škodou na majetku, nezaznamenali jsme závažnější události se smrtelnými či těžkými následky na zdraví," potvrdila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková, podle které by řidiči a chodci měli být nadále velmi opatrní.

„Vzhledem k aktuálním klimatickým podmínkám doporučujeme řidičům, aby přizpůsobili rychlost a způsob jízdy současnému stavu komunikací. Totožný apel směřujeme i k chodcům. Při přecházení je nutno mít na paměti, že délka brzdné dráhy vozů se na zasněžené komunikaci prodlužuje. Tuto situaci je proto nutno zohlednit při pohybu na silnicích," dodala Holčáková.

Některé nehody způsobily velké dopravní komplikace. Například v obci Březová na Opavsku sjel v neděli ráno nákladní automobil ze silnice a naboural do mostní konstrukce přes místní potok. Nákladní automobil na mostě uvízl a více než tři hodiny blokoval provoz ve směru na Skřípov. Vyprostit jej museli hasiči.

Silničáři

Silničáři v celém kraji do boje se sněhem nasadili veškerou techniku. Problémy byly v horských oblastech i ve městech. „Jednalo se o enormní sněhovou nadílku, se kterou ostravští silničáří bojovali s veškerou dostupnou technikou," řekl mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř s tím, že v neděli před čtvrtou hodinou ranní vyrazilo do terénu všech sedmnáct sypačů Ostravských komunikací. „Krátce na to byly povolány posilové stroje – dvanáct traktorů a devět nákladních automobilů. S pluhováním sněhu pomáhalo také šest vozidel hasičského záchranného sboru," doplnil Maléř.

Zpoždění

Sníh výrazně komplikoval i městskou dopravu. V Ostravě měly potíže zejména autobusy a trolejbusy. V neděli odpoledne spoje nabíraly i čtyřicetiminutová zpoždění. „Problémy byly zejména v místech, kde je stoupání a klesání," řekl mluvčí ostravského dopravního podniku Miroslav Albrecht. Několik autobusů havarovalo a skončilo v příkopech. Relativně nejjistější dopravní prostředek představovaly tramvaje. „I zde jsme ale měli určité potíže, hlavně s výhybkami. Zpoždění ale nepřesahovala deset minut," uvedl Albrecht.

Hasiči v akci

Sníh zaměstnával i hasiče, kteří v průběhu neděle absolvovali více než sto výjezdů. Nejčastěji zasahovali v okresech Ostrava, Karviná, Opava a Frýdek-Místek. „Většinou šlo o dopravní nehody. Další případy souvisely se spadlými větvemi a stromy. V Ostravě navíc hasiči pomáhali při odklízení sněhu z důležitých komunikací. Šest hasičských vozů profesionálních i dobrovolných hasičů bylo pro tyto účely opatřeno sněžnými pluhy a radlicemi," uvedl Marek Gašparín z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Hasiči v průběhu neděle vytahovali šest havarovaných autobusů, v Ostravě-Zábřehu vyprošťovali sedm cestujících. Nikomu se nic nestalo

V Kravařích na Opavsku profesionální a dobrovolní hasiči pomáhali při nouzovém vyfukování nafukovací sportovní haly. „Objektu hrozilo zřícení střechy v důsledku velké sněhové pokrývky. Proto byl objekt vyklizen a řízeně vyfouknut. Kromě toho ještě hasiči provedli kontrolu střechy místního aquaparku," řekl Gašparín.

Podobná situace nastala také v Beskydech, kde hrozilo zřícení střechy objektu terapeutické komunity Renarkon. S odklízením sněhu kromě profesionálních hasičů z Frýdku-Místku pomáhaly i čtyři jednotky dobrovolných hasičů z obcí Čeladná, Frýdlantu nad Ostravicí, Ostravice a Kunčic pod Ondřejníkem. V Štramberku pak hasiči pomáhali s transportem pacienta k sanitnímu vozu, který se v důsledku hustého sněžení nemohl dostat k pacientovi.

Zdroj: Youtube

Horská služba varuje

Vzhledem k trvalému a hustému sněžení vydala Horská služba v neděli důrazné varování před hřebenovými túrami a pohybem ve volném terénu na území Beskyd. „Turisté nedbali vysokého stupně nebezpečí a vstupovali do terénu, ve kterém mohou být ohroženi i na životě," upozornil Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy s tím, že hrozí masivní sesuvy sněhové pokrývky. V některých lokalitách už k tomu dokonce došlo. Nebezpečí představujíi mohutné závěje, silný vítr a špatná orientace mimo hlavní značené cesty. „Varování týká i Velikonočního pondělí, kdy očekáváme vyšší návštěvnost," doplnil náčelník Pavlica.

Předpověď

Sněžit by mělo i tento týden, podobná situace jako v neděli by ale zřejmě neměla nastat. V pondělí bude jen místy slabě sněžit. „V úterý očekáváme ojedinělé sněhové přeháňky při polojasné až oblačné obloze," řekl v pondělí Deníku Petr Drobek z ostravské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Ve středu bychom se ale měli připravit na další vydatnější sněžení, které ale pravděpodobně nedosáhnou nedělní intenzity. „Ta předpověď se bude ještě upřesňovat," dodal Drobek.