Právě nevhodná izolace způsobila rychlé šíření požáru. A jak jsou na tom naše objekty? Máme se připravit na sérii důsledných kontrol, jak tomu bylo v Anglii?

ZATEPLENÍ

V Moravskoslezském kraji hasiči žádné speciální akce nechystají. Co se týká dodatečného zateplení, v rámci stavebního řízení k němu vydávají stanovisko. „Dodatečné zateplení výškových objektů je jednoznačně z pohledu hasičského záchranného sboru úprava, která ovlivňuje požární bezpečnost objektu,“ vysvětlil ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

Podle něj se proto hasičský záchranný sbor v rámci řízení vedeného stavebním úřadem vyjadřuje k projektové dokumentaci. „Během tohoto řízení hasiči posuzují, zda jsou splněny všechny právní a normativní požadavky týkající se požární ochrany,“ doplnil Vlček.

Hasiči na závěr za velkého zájmu evakuovaných hostů hotelu Park Inn vyzkoušeli automobilový žebřík AŽ 30 Camiva.
V ostravském hotelu Park Inn hořelo. Jen jako...

DOHLED

Jak hasiči zdůraznili, budovy v Moravskoslezském kraji jsou pod jejich pravidelným dohledem. U výškových domů o patnácti a více nadzemních podlažích jde navíc o zvýšený dohled. Jsou totiž začleněny do nejvyšší kategorie požárního nebezpečí a tomu odpovídají i opatření. Další objekty jsou kontrolovány.

„Požární kontroly probíhají v Moravskoslezském kraji v souladu s ročním plánem kontrolní činnosti. Při plánování kontrol nerozlišujeme, zda se jedná o veřejnou, nebo soukromou budovu, ale zda je v ní provozována činnost bez zvýšeného, se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím,“ uvedl Vlček.

Svou roli mimo jiné sehrávají počet osob, výška budovy, úroveň požárního zabezpečení a podobně.

Při kontrolách hasiči narážejí na různé nedostatky, které se týkají zejména dokumentace požární ochrany, nezabezpečení volných únikových cest nebo neprokázání provozuschopnosti požárních zařízení.

Jízda historickým trolejbusem.
OBRAZEM: Ostravou projížděla historická vozidla

JDE O ŽIVOT

Likvidace požárů ve věžových domech patří z pohledu hasičů k nejkomplikovanějším akcím. „Jedná se o nejnáročnější typy zásahů, zejména v nočních hodinách, kdy se musí mimo jiné zabezpečovat záchrana a evakuace velkého množství osob,“ dodal Vlček. Jak dále zdůraznil, samotný zásah zpravidla probíhá v nedýchatelném prostředí.

TECHNIKA

Moravskoslezští hasiči mají k dispozici moderní výškovou techniku, která jim umožňuje nasazení v extrémních situacích. „Nejdelší žebřík má záchrannou výšku až šestapadesát metrů, dosáhne tedy v optimálních podmínkách do 18. poschodí. Většina výškových budov v Moravskoslezském kraji je pokryta touto záchrannou výškou,“ doplnil Vladimír Vlček.

Pro speciální případy jsou na výškové technice umístěny také seskokové matrace pro záchranu z třiadvaceti, respektive čtyřiceti metrů. „Nicméně toto je naprosto výjimečný záchranný prostředek použitelný ve specifických či naprosto mimořádných situacích,“ řekl Vlček s tím, že záchrana a evakuace z výškových domů zpravidla probíhá únikovými cestami v samotných objektech.

Ilustrační foto
Motorkář razil cestu sanitce, čekají ho problémy

KOMPLIKACE

Jak zdůraznil Vlček, u zásahů ve věžových domech je důležité, aby zůstaly volné takzvané požární nástupní plochy sloužící k umístění hasičské techniky. „Bohužel tyto plochy jsou často obsazeny parkujícími vozidly,“ uvedl Vlček. Dalším problémem bývá příjezd k požáru. „V městských aglomeracích jako je Ostrava či Havířov se dostáváme k místu požáru a přímo k domům jen s obtížemi, což náš zásah komplikuje a zdržuje,“ vysvětlil Vlček.

PREVENCE

V souvislosti s požáry v bytech hasiči lidem radí, aby si pořídili detektory kouře a oxidu uhelnatého. „Čím později se hasiči o požáru dozvědí, tím hrozí horší následky kvůli pozdějšímu dojezdu hasičů,“ uzavřel Vlček.

Ilustrační foto.
Do března 2018 bude WiFi i ve všech vozidlech MHD