Krajský soud v Ostravě letos projednával řadu závažných i nezvyklých případů. Připomeňme si některé z nich.

KAUZA KRAMNÝ

V lednu padl rozsudek v nejsledovanějším procesu desetiletí. Za vraždy své manželky Moniky a dcery Kláry byl k osmadvaceti rokům žaláře odsouzen Petr Kramný z Karviné. Podle názoru trestního senátu své nejbližší připravil o život v červenci 2013 během rodinné dovolené v Egyptě. Obě měl zabít elektrickým proudem.

Poté chtěl údajně spáchat sebevraždu, ke které ale nenašel odvahu. Kramný vinu od samého počátku odmítá. Tvrdí, že se všichni přiotrávili. Soud ale jeho verzi neuvěřil a vyměřil mu výjimečný osmadvacetiletý trest, který v červnu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Případem se nyní v rámci dovolání bude zabývat Nejvyšší soud. Kramného advokátka pro Deník uvedla, že má nové důkazy, díky kterým chce dostat klienta z vězení.

NAPADL SPOLUŽAČKU

Z pokusu o vraždu byl v lednu uznán vinným Libor Taschka z Opavska, který kvůli neopětované lásce málem připravil o život svou spolužačku Alenu z opavské střední školy. Taschka si na dívku myslel od prvního ročníku. Přestože se každý den potkávali ve škole, silný introvert Taschka nenašel odvahu k tomu, aby ji přímo oslovil. Se spolužačkou si zpočátku psal přes facebook, poté jí posílal e-maily a textové zprávy. Když projevil zájem o bližší vztah, odmítla jej. Taschka si na Alenu počkal před domem, kde bydlela. Když ho opakovaně odmítla, napadl ji.

Zaútočil na ni třiceticentimetrovým nožem. Dívka přežila jen díky obraně a pomoci souseda, který uslyšel její volání. Krajský soud poslal Taschku na 12 let za mříže, vrchní soud trest zmírnil na sedm let. Podle znalců má určitou specifickou strukturu osobnosti, za kterou nemůže.

LOUPIL V RAKOUSKU

K osmi a půl roku vězení byl v dubnu odsouzen čtyřiadvacetiletý Lukáš Špánik z Karviné, který předloni v říjnu přepadl v Rakousku banku. Vešel do pobočky, vytáhl plynovou pistoli a zaměstnance přinutil k odemknutí trezoru. Vzal z něj 134 tisíc eur, v přepočtu 3,7 milionu korun. Špánik v bance dokonce vystřelil. Namířil na úředníka, kterému chtěl tímto způsobem zabránit v přivolání pomoci. Poté i s lupem uprchl. Pracovník banky utrpěl poranění v podobě popáleniny na čele, přepadení mu navíc způsobilo psychický otřes. Dodnes navštěvuje psychiatra.

Muž byl po několika týdnech dopaden v Karviné. Při výslechu se k přepadení rakouské banky přiznal a svého činu litoval. Uvedl, že sám nechápe, proč to udělal. „Byl jsem bez práce a musel jsem nějak splácet dluhy," dodal.

MINULOST

Varováním pro všechny hospodské rváče by měl být rozsudek, který v dubnu padl u Krajského soudu v Ostravě. Ke třem rokům vězení byl odsouzen osmatřicetiletý muž z Karvinska, který v restauraci v Petřvaldě v opilosti udeřil plnou pivní sklenicí hosta, jenž ho provokoval. Způsobil mu jen drobná řezná poranění, přesto musí za mříže.

A to ještě mohl dopadnout daleko hůře. Reálně mu totiž podle sazby hrozilo až 12 let. Senát ale nakonec rozhodl o mimořádném uložení trestu pod spodní hranici. Muž doplatil na to, že byl za podobný čin před zhruba dvaceti lety odsouzen k podmíněnému trestu. Přestože zmíněné odsouzení bylo dávno zahlazeno, minulost ho nyní dostihla. V trestním zákoníku je totiž ustanovení, ve kterém je zmínka o takzvané opětovnosti. Stačí, aby byl dotyčný za stejný čin v minulosti odsouzen, a automaticky se dostává do přísnější trestní sazby bez ohledu na dobu, která mezitím uplynula.

DROGY

Poměrně vysoké tresty pohybující se většinou v rozmezí od osmi do 12 let vynesl v červnu soud nad členy mezinárodního gangu, který obchodoval s medikamenty. Obžalováno bylo deset Bulharů a žena z Ostravy ve věku od šestadvaceti do padesáti let. Cizinci k nám od roku 2013 do února 2014 dovezli několik set kilogramů léků, ze kterých se daly vyrobit desítky kilogramů pervitinu. Medikamenty končily zejména v Moravskoslezském kraji, Bulhaři je však dodávali také do Prahy a dalších měst. Cizinci u nás většinou žili několik let. Léky pocházely jednak z Polska, ale také Bulharska, kam je dovážili kurýři. Skupina byla velmi dobře organizovaná.

ZABIL DVA LIDI

Výjimečný jedenadvacetiletý trest uložil v srpnu soud bezdomovci Jindřichu Malyszovi, který vloni na Vánoce na Frýdecko-Místecku zavraždil jiné dva bezdomovce muže (47 let) a ženu (49 let). Ti jej 24. prosince pozvali do svého provizorního obydlí na Štědrovečerní večeři. S Malyszem se prakticky neznali, přesto mu nabídli střechu nad hlavou a společnost. Malysz se s nimi později dostal do konfliktu a ubil je holí. K masakru došlo před bunkrem, kde oběti žily. Malysz se před soudem k činu přiznal, uvedl však, že jednal v panickém strachu a pod vlivem většího množství alkoholu. Měl pocit, že jej hostitelé chtějí vlákat do bunkru a ublížit mu. Údajně vedli podivné řeči, při kterých měl děsivé představy.

JATEČNÍ PISTOLE

K 18 rokům vězení byl v říjnu odsouzen šestapadesátiletý Jiří Langer z Ostravy, jenž se vloni v dubnu v domě v Jakartovicích-Deštné pokusil jateční pistolí zastřelit svou družku (45 let) a její tetu (58 let). Langer vinu odmítl. Po svém zadržení nejprve odmítl vypovídat, před soudem vyrukoval s neuvěřitelnou historkou o tajemné postavě, která v nočních hodinách procházela domem a okolím. Prý jej dokonce někdo napadl. Z účasti na útoku podezříval i družku a tetu, které prý do všeho mohly být zapleteny. Proč by tak činily, ale nedokázal vysvětlit. Ženy utrpěly různě závažná fyzická poranění. Navíc mají velké psychické problémy. Podle jejich zmocněnce je událost prakticky vyřadila z běžného života. Podle žen se Langer choval jako šílený.

ÚTOK NOŽEM

Sedmnáct a půl roku za brutální napadení bývalé družky. Takový trest si v listopadu vyslechl osmatřicetiletý Miroslav Štembírek z Frýdku-Místku. Senát jej uznal vinným z pokusu o vraždu. Štembírek letos v únoru s nožem v ruce zaútočil na bývalou družku, které zasadil sedmadvacet ran nožem. Většina z nich směřovala do obličeje. K útoku došlo v šatně mateřské školy ve Frýdku-Místku, kam si žena přišla pro syna. Muž v běsnění přestal až poté, co do místnosti nahlédl jejich syn, kterého předtím Štembírek odvedl do třídy.

Žena přežila jen souhrou šťastných okolností a díky rychlé lékařské pomoci. O razanci útoku svědčí fakt, že došlo ke zlomení čepele nože, jehož část zůstala v lebce. Muže před školou zadržela policie.

GANGSTEŘI

V prosinci padl rozsudek v gangsterském případu z devadesátých let minulého století.

Na 19 a 12 roků poslal za mříže Romana Bedřicha Kaňka (44 let) a Miloslava Doležela (52 let), kteří v devadesátých letech minulého století a na přelomu tisíciletí provedli sérii ozbrojených přepadení v několika krajích České republiky. Zaměřovali se především na kurýrní vozidla převážející peníze. V jejich rukou skončilo 11 milionů korun. Za sebou nechali zraněné a zmrzačené.

Nejzávažnější případ se stal v březnu roku 2000 v Olomouci. Vytipovali si poštovní vůz, jehož řidiče střelili do hlavy. Kurýr jako zázrakem přežil, zranění však zanechala trvalé následky.

UVĚŘILO MU TÉMĚŘ DVACET TISÍC LIDÍ

Průlomový rozsudek padl v prosinci u Krajského soudu v Ostravě. K šesti rokům vězení byl odsouzen osmatřicetiletého Denise Vinčeka z Ostravy, který podle státní zástupkyně napálil bezmála dvacet tisíc lidí z celé České republiky. Přes inzeráty nabízel jednoduchou a výhodnou práci z domu, například plnění obálek nebo navlékání korálků.

Po zájemcích požadoval vstupní poplatek v řádech stovek korun. Podle senátu šlo o podvod. Vinček totiž slibům nedostál. Některým napáleným navíc radil, aby postupovali stejně jako on. Tedy aby si podali inzerát a sháněli další lidi do systému.

Vinček vinu odmítl. Prý nikoho nenutil, aby mu peníze posílal.