Se svými dvěma kamarády tam tehdy v domě svých rodičů nějaký čas bydleli. Pak ale jeden z trojice zmizel. V červnu toho roku jeden rybář objevil na hladině Vranovské přehrady balík a v něm mrtvé tělo.

Jen pár hodin policistům trvalo, než zjistili, že jde o devatenáctiletého mladíka z Lesonic. Byla to vražda. Na svědomí ji měl jeden z trojice kamarádů, který posléze skončil na 13 let za mřížemi. Současně však policisté zjistili, že při odstraňování těla vrahovi pomáhal tehdy devatenáctiletý Matěj Prokop.

Motivem vraždy byly osobní spory, které vyvrcholily fyzickým napadením a ubitím oběti. Poté vrah s Prokopem spálili veškeré oblečení, tělo zabalili a odvezli na most, kde ho zatížili a hodili do vody. I když Prokopovi hrozilo za pomoc vrahovi rovněž vězení, od soudu odešel s podmínkou.

Přimluvit se totiž za něho mělo podle Novy Slezské divadlo v Opavě. Označilo jej za taneční talent.

O tom, že by byl člen baletního souboru Matěj Prokop zapletený do kriminální činnosti, ředitel Slezského divadla Jindřich Pasker nic neví. „Nikdy jsem o tomto případu neslyšel a žádné dobrozdání pro dotyčného člena baletního souboru jsem nedával,“ řekl v pondělí naší redakci Pasker.

Člen operního ansámblu Evžen Trupar i tajemnice divadelních souborů Táňa Mládková se shodují v názoru, že Prokop odešel z opavského divadla zhruba před dvěma lety, ale o souvislosti, ve které je zmiňován, rovněž nic nevědí. Vyjádření šéfa baletního souboru Martina Tomsy se získat nepodařilo.

Lidé v Lesonicích si na vraždu stále pamatují.

„Tady ve vsi se povídalo, že ten baleťák dopomáhal vrahovi tělo uklidit proto, že se ho bál,“ uvedla pracovnice obecního úřadu, která si však nepřála vystoupit z anonymity.

Jméno Matěje Prokopa najdeme na plakátech představení Slezského divadla v Opavě v sezoně 2007 hned v několika hrách. Někdo to rád horké, Hry o Marii nebo Čaroděj ze země Oz, tam si zatančil na pódiu. V seznamu současného souboru divadla se ale už nenachází.

Současný jeho pobyt není redakci znám.

(O případ se budeme dále zajímat)

(kus, azu, jih)